Bravčová panenka sous-vide s krémom zo spálených jabĺčok

Doba prípravy 70 minútNáročnosť

Vyskúšajte nevšednú kombináciu, ktorá sa pohrá s vašimi chuťovými pohárikmi! Mäkká a šťavnatá bravčová panenka v kombinácii so sladkastým krémom, Karpatským KB a chrumkavými orieškami je ako stvorená na špeciálne príležitosti.

Bravčová panenka s krémom zo spálených jabĺčok – suroviny:

  • 0,5 kg bravčovej panenky
  • 4 jablká 
  • 2-3 vetvičky tymianu
  • 100 g masla
  • 40 g lúpaných solených mandlí
  • 60 ml Karpatského KB
  • soľ, čierne korenie
Bravčová panenka

Postup:

Bravčovú panenku si nasolíme, okoreníme, zviažeme potravinárskym špagátom a zavákuujeme. Dáme variť do sous-vide na 57 stupňov a 1 hodinu.

Medzitým pripravíme krém zo spálených jabĺčok:

Očistené, nakrájané a osolené jablká opečieme na 50 g masla. Je dobré ich jemne spáliť. Výslednú chuť spálených jabĺčok dosiahneme flambovaním, ak sa chcete vyhnúť flambovaniu, jabĺčka aspoň podlejeme Karpatským KB a necháme odpariť alkohol. Zmes následne dohladka rozmixujeme spolu so zvyšným maslom, v prípade potreby dochutíme.

Panenku po uvarení prudko schladíme (vodou a ľadom), následne osušíme a na silnom ohni opečieme, aby nám vznikla chrumkavá krusta. Pri opekaní môžeme použiť napr. čerstvý tymian, cesnak a maslo. Mäso po opečení necháme min. 10 minút odstáť.

Medzičasom si na panvici opečieme mandle, ktoré po vychladnutí nasekáme, ideálne nerovnomerne (jemné aj hrubšie kúsky). Panenku nakrájame na stredne hrubé porcie, ozdobíme krémom so spálených jabĺčok, mandľami, čerstvým tymianom a hrubozrnnou soľou.

Viac inšpirácií a receptov s Karpatským KB nájdete na www.karpatskebrandy.sk

FOTO a recept: Juraj Praženka

TIP: Tri varianty chutí pre vaše recepty

Tradiční kuchári, ale aj moderní a kreatívni fanúšikovia varenia mimoriadne ocenia pri príprave receptov kvalitu troch verzií Karpatského KB. Klasické Karpatské KB je tradičný slovenský produkt, ktorý poznajú už viaceré generácie. Súčasťou nápoja je kvalitný vínny destilát aj slovenský med. Má plnú vyváženú chuť a jemnú vôňu s nádychom vanilky a sušeného ovocia. Vyskúšať môžete aj variácie Karpatské KB Hruška a Karpatské KB Škorica Klinček. Môžete si ich vychutnať aj samostatne, ku šálke kávy, v miešaných nápojoch, či už studených alebo horúcich. 

Viac ako 60 rôznych inšpiratívnych receptov nájdete aj na www.karpatskebrandy.sk

Klasické Karpatské KB, ale aj variácie Hruška či Škorica-Klinček nájdete aj na e-shope: www.najnapoje.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach