Každý rodič cíti zodpovednosť za zdravie svojich detí a to sa, pochopiteľne, premieta do veľkého stresu z toho, čo jedia alebo nejedia. Našou úlohou je ponúkať im zdravé a výživné potraviny tak často, ako je to možné, v súlade s harmonogramom. Na dieťati je, čo s nimi urobí. Najmä, ak mu balíme obed do školy, či na výlet, kde s ním nebudeme. Ako vytvoríme vyvážený obed bez zbytočného stresu?
Ako pripraviť vyvážené jedlo?
Najlepší spôsob, ako vychovať šťastného a zdravého jedáka, je stále ponúkať to, čo by sme v ideálnom prípade chceli, aby naše dieťa jedlo. Neberme to osobne, ak sa rozhodne nejesť. Zloženie obeda môže ovplyvniť jeho výkonnosť, schopnosť sústrediť sa a pracovať v škole. Preto je potrebné pripraviť vyvážené jedlo, ktoré mu poskytne dôležité živiny. I keď to vyzerá komplikovane, nie je to až také náročné. Existuje na to ľahký trik.
Trik na vyvážený obed pre dieťa
Keď použijeme nasledujúci vzorec, môžeme si byť istí, že sme dali dieťaťu to najlepšie. Takýto obed by malo tvoriť:
- 50 % zelenina a ovocie – mrkvové tyčinky, pásiky papriky, cherry paradajky, uhorka, hrozno, plátky jablka, melón, bobule,
- 25% chudých bielkovín a zdravých tukov – kuracie, morčacie mäso, tofu, edamame, vajíčka uvarené na tvrdo, grécky jogurt, tvaroh, orechy, semienka,
- 25% škrob alebo celozrnné produkty – celozrnný chlieb, cereálie, granola, hnedá ryža, quinoa, sušienky, vzduchom puknutý popcorn. Medzi škrobovú zeleninu a ovocie patrí mrkva, kukurica, zemiaky, zimná tekvica a banány.
- Samozrejme, k tomu doplníme dostatok tekutín.
Každé dieťa potrebuje zdravú rovnováhu makroživín (bielkovín, sacharidov, tukov), vitamínov a minerálov. Táto metóda pomáha zabezpečiť, aby žiadna živina nebola na úkor inej.
Ak má dieťa napríklad obed, ktorý je väčšinou tvorený sacharidmi alebo celozrnnými výrobkami a trochou bielkovín, pravdepodobne sa popoludní bude cítiť unavené. Sacharidy uspávajú, pretože zvyšujú hladinu tryptofánu a serotonínu v tele, môžu tiež rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi, čo vyvolá pocit únavy.
Mohlo by vás zaujímať
Bielkoviny a tuky sa ťažšie trávia
Aj väčšia porcia bielkovín a menšie množstvo sacharidov môžu dieťaťu spôsobiť ospalosť. Bielkoviny a tuky sú často ťažšie stráviteľné ako sacharidy a živiny pochádzajúce z ovocia a zeleniny
Ak pripravíme obed podľa uvedeného vzorca, polovicu z neho bude tvoriť ovocie a zelenina. To tiež znamená, že získa rovnováhu živín potrebných na to, aby sa mohlo sústrediť a užiť si školský deň bez toho, aby sa cítilo malátne.