Ak aj vy patríte k nadšeným lúskačom sladkých zelených hráškov, práve teraz je na to tá najlepšia príležitosť. Lebo aj keď ho môžeme mrazený či konzervovaný mať na tanieri po celý rok, najchutnejšie i najzdravšie sú mladučké čerstvo dozreté plody na začiatku leta. Hrášok sa do Európy dostal z exotického Orientu, no bolo to veľmi dávno, ešte pred naším letopočtom, takže súčasťou našej stravy je už dobré dve tisícročia. V stredoveku ho dokonca používali ako zázračný prostriedok proti zlým duchom a v ľudovom liečiteľstve ho dodnes odporúčajú ženám na zvýšenie plodnosti.
Zelený hrášok a živiny
Dnes už vieme, že tieto sladké zelené guľôčky sú pravý poklad pre telo i pre dušu. Tieto výživné guľaté semená sú vlastne zárodky rastlín, a preto sú mimoriadne bohaté na živiny Obsahujú množstvo bielkovín a nukleových kyselín, oveľa viac ako ostatné rastlinné potraviny, okrem toho aj mimoriadne veľa vitamínu A, vitamínov skupiny B – kyselinu listovú, vitamín B1 tiamín, B2 riboflavín, B5 niacín, a tiež železo, horčík a zinok. Len trištvrte šálky čerstvého zeleného hrášku obsahuje viac bielkovín ako jedno celé vajce! Hrášok je ideálnou potravou aj pre dobré fungovanie nervov. Vitamíny skupiny B dodajú energiu, zlepšia nám náladu, podporujú odolnosť organizmu, posilnia srdce i krvný obeh, kyselina listová je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek a pri liečbe málokrvnosti. Jedinečná kombinácia horčíka a nukleových kyselín s rastlinnými bielkovinami pôsobí na zdravý vývoj buniek, pri ich delení, raste a regenerácii. Celkove je hrášok vynikajúci bojovník proti starnutiu, spevňuje pleť, podporuje rast a kvalitu vlasov, nádherne omladí, spevní a zregeneruje tkanivá i celý náš organizmus. Vďaka obsahu horčíka, ktorý uvoľňuje tepny, napomáha voľný prietok krvi. Vysoký obsah vlákniny v hrášku má detoxikačné účinky a pomáha aj pri zápche, rozpustná vláknina viaže cholesterol a pomáha tak telu zbaviť sa ho, kým sa prilepí na stenu tepien, a tak znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Hrach svojím vysokým obsahom karotenoidov a vitamínu C patrí tiež medzi najúčinnejšie antioxidanty.
Kedy je najlepší
Sezóna hrášku vrcholí na začiatku leta, cukrové hrášky, ktoré môžeme konzumovať aj so šupkou, dozrievajú o niečo neskôr. Čerstvý hrášok musí byť sýtozelený, pevný, lesklý a pri trení jemne vŕzgať. Najlepšie strúčiky sú stredne veľké, nemali by byť spľasnuté, ani veľmi preplnené. Ak sú struky žlté alebo svetlo zelené, už sa v nich cukor začal meniť na škrob. Svetlé a tenké strúčiky nie sú ešte zrelé.
Najviac výživných látok má čerstvý mladý letný hrášok, konzervovaný stráca až deväťdesiat percent obsahu vitamínov. Hrášok pripravujeme čo najskôr po zbere a vylúskaní. Krátko, najviac dva dni, vydrží v chladničke zabalený v mikroténovom vrecku.
Liečivé účinky hrachu
? Má blahodarný účinok na nervy, pomáha udržovať duševné zdravie, napomáha zmierňovať psychický nepokoj a depresiu.
? Sto gramov hrášku dodá organizmu desaťkrát viac bielkovín ako napríklad také isté množstvo párkov.
? Je najbohatším zdrojom vitamínu B1, ktorý priaznivo vplýva na nervovú sústavu, eliminuje stres, depresiu, zlepšuje spánok. Už stopäťdesiat gramov čerstvého hrášku pokryje dennú potrebu tiamínu.
? Znižuje riziko vzniku ochorenia srdca
? Pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi
? Znižuje hladinu cholesterolu v krvi
? Sto gramov hrášku má len 65 kalórií
Recepty
Varíme alebo inak tepelne pripravujeme čo najkratšie, dlhé varenie a konzervovanie zničí podstatnú časť vitamínu B a C. Hrášok vkladáme do vriacej osolenej vody a varíme asi 2 – 4 minúty. Ak nie je už dosť sladký, pridáme do vody lyžičku cukru.
Letný hráškový šalát
Asi 300 g vylúpaného čerstvého hrášku ( prípadne mrazený) krátko podusíme v troške osolenej vody a necháme odkvapkať. 100 g kyslej smotany vymiešame s lyžicou olivového oleja a lyžicou citrónovej šťavy a pridáme k hrášku. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme. Posypeme posekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Cestoviny s hráškom a sušenými paradajkami
Krémová hrášková polievka s mätou
Martina Hanzelová