Choroba medových týždňov

Zápal močových ciest môže byť aj dôsledkom intenzívneho sexuálneho života!

Ak ste už aspoň raz v živote okúsili nepríjemné príznaky ochorenia, ktoré sa nazýva zápal močových ciest, určite nechápete, prečo sa takémuto bolestivému zdravotnému problému hovorí aj celkom poeticky “choroba medových týždňov”…

Prečo choroba medových týždňov?

Samozrejme, že tento názov je trochu zveličený, pretože zápal močových ciest a močového mechúra nie je ochorením, ktoré by trápilo výsostne manželov na svadobnej ceste, alebo počas medových týždňov, ale predsa len – môže sa tak stať a určitá súvislosť so sexuálnymi radovánkami tu predsa len je…

Zápal močových ciest a močového mechúra je totiž ochorením, ktoré nás môže potrápiť nielen vtedy, ak prechladneme od nôh, vystavujeme chladu oblasť krížov a podbruška, odďaľujeme močenie, či nedodržiavame správny pitný režim – toto bolestivé ochorenie môže byť naozaj aj dôsledkom intenzívneho sexuálneho života! Štatistiky svedčia o tom, že ak je milovanie veľmi intenzívne, dravé a opakujúce sa, môže pri pohlavnom styku partner partnerke zaviesť infekciu – močová trubica u žien je totiž hneď vedľa pošvy, a tak, keď penis doráža až k prednej strane močového mechúra, môže ho dráždiť cez prednú stranu pošvy.

Čo môže spôsobovať zápal močových ciest?

Zápal močovej rúry a mechúra až v 80 % prípadov spôsobuje črevná baktéria Escherichia coli, skrátene E-coli, ktorá žije v hrubom čreve. Pri oslabení obranných mechanizmov preniká z čreva a konečníka cez močovú rúru do močového mechúra, kde sa začne množiť…

Bolestivá menštruácia

Rýchle zhoršovanie príznakov tohto ochorenia u žien súvisí aj s anatómiou. Ženy majú v porovnaní s mužmi krátku močovú rúru, navyše hneď pod vstupom do nej je pošva a konečník. Pri partnerských radovánkach sa baktérie od vstupu do konečníka môžu dostať ku ústiu močovej rúry a odtiaľ do mechúra.

Aké sú príznaky ochorenia močových ciest?

🍀Bolestivé pálenie a rezanie pri močení

🍀Neustále sa zvyšujúce nutkanie na močenie

🍀Pocit preplneného mechúra

🍀Aj napriek zvyšujúcemu sa nutkaniu na močenie je moču iba malé množstvo

🍀V moči sa môže objaviť aj krv

🍀Nepríjemná bolesť v podbrušku a niekedy aj v bedrovej časti

🍀Niekedy je bolestivé močenie sprevádzané aj horúčkami

Ako neochorieť na zápal močových ciest?

🌸 Obliekajte sa primerane ročnému obdobiu a počasiu.

🌸 Nesedávajte na studených miestach – podchladené sliznice sú mimoriadne náchylné na rozmnožovanie baktérií, ktoré sú zodpovedné za zápal močových ciest.

🌸 Dodržiavajte pravidelný pitný režim.

🌸 Nezadržiavajte moč príliš dlho – choďte na toaletu vždy, keď vznikne potreba a je to možné.

🌸 Na toalete sa utierajte vždy smerom spredu dozadu, aby ste si neinfikovali močové cesty.

🌸 Konzumujte potraviny s vysokým obsahom vitamínu C – zabraňuje rastu škodlivých baktérií v močových cestách.

🌸 Dodržiavajte hygienu, ale nepreháňajte to s ňou. Po sexuálnom styku si intímne partie osprchujte.

🌸 Veľmi dobrou prevenciou je ísť sa vymočiť pred intímnym stykom, ale aj po ňom – predpokladá sa, že takto sa nežiadúce baktérie odplavia od ústia močovej rúry.

🌸 Ženy, ktorá mávajú problém so suchou pošvou, mali by pri intímnom styku používať lubrikanty.

🌸 Niektorým ženám s opakujúcimi sa zápalmi močových ciest môže pomôcť aj častá výmena tenkých slipových vložiek, prípadne aj zmena antikoncepcie.

🌸 Ak trpíte opakovaným zápalom močových ciest, požiadajte partnera, aby sa aj on dal vyšetriť u urológa a v prípade, že je on pôvodcom infekcie, aby sa nechal preliečiť antibiotikami.

🌸 Poproste partnera, aby bol pri sexe nežnejší…

Tip do domácej lekárničky:

Liečivé účinky brusníc

Okrem toho, že by sme už pri prvých príznakoch zápalu močových ciest mali v krátkom čase vypiť aspoň 1,5 litra tekutín (bylinkových čajov, prípadne aj vody), výborné účinky na močový mechúr a močové cesty má brusnicová šťava a veľmi dobré je mať v domácej lekárničke doplnky výživy, ktoré obsahujú extrakt z plodov brusníc. Brusnice obsahujú proantokyanidy a D-manózu, ktoré pôsobia na sliznice podobne ako tanín – znemožňujú zachytávanie baktérií na steny močového mechúra a močových ciest.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach