Black Friday sa blíži

Viete, prečo sa vtedy oplatí nakupovať?

Na Slovensku pomerne novinka, vo svete už dávna tradícia. Reč je o tzv. Čiernom piatku, Black Friday, alebo o sviatku všetkých nákupných maniakov. Sledujte zľavy na stránke Vašekupóny.sk, využite zľavové kódy či zľavové kupóny a nakupujte výhodne.

Black Friday


Čo je to Black Friday?

Black Friday je vlastne akýmsi začiatkom predvianočnej nákupnej horúčky, kedy sa vo väčšine veľkých obchodných reťazcov začína obdobie výpredajov za výrazne znížené ceny. Určite ste už natrafili na zábavné videá, v ktorých sa ľudia hrčia pred obchodmi ešte pred otvorením, a potom sa predháňajú, kto uchmatne tovar v akcii skôr. Práve tak to vyzerá v USA a v Kanade.

Čierny piatok vznikol totiž práve v Spojených štátoch amerických. Je to deň po Dni vďakyvzdania a vychádza vždy na štvrtý piatok v novembri.

Ako to všetko začalo?

História predvianočných zliav je stará snáď ako ľudstvo samo. Ale prečo potom takýto, pre obchodníkov významný deň, dostal pomenovanie práve “Čierny” piatok“? Pre vznik tohto označenia existuje viacero teórií. Jedna z nich hovorí, že po Dni vďakyvzdania v USA tradične nasledoval veľký dopravný zmätok, pretože sa ľudia húfne valili za nákupmi. Práve kvôli zápcham a iným dopravným problémom dostal tento deň už niekedy v 60. rokoch prívlastok čierny.

Ďalšia teória o vzniku názvu hovorí o tom, že pomenovanie Čierny piatok pochádza z označení v účtovných knihách. V nich sa straty zaznamenávali červeným atramentom a zisky čiernym. Keďže práve Čierny piatok bol tým dňom, kedy obchodníci od začiatku roka začali dosahovať zisky, pomenovanie môže mať aj tieto súvislosti.

Výraz môže byť tiež parafrázou na pád cien na burze v roku 1929. Vtedy išlo o celosvetovú krízu, dnes ide o sviatok nadmerného konzumu. Aj keď toto označenie neznie pozitívne a obchodníci sa ho neskôr snažili premenovať na Big Friday, teda Veľký piatok, zmena sa nikdy neujala.

Na Slovensku tradíciu Čierneho piatku zaviedla spoločnosť Apple ešte v roku 2011, ktorá ponúkla v zľave niekoľko produktov z oficiálneho Apple Store. Zľavy síce neboli až také významné ako tie americké, napriek tomu sa však pri nákupe dalo výrazne ušetriť. Odvtedy túto myšlienku prevzalo viacero slovenských obchodov a dnes môžete využiť zľavové akcie v rôznych oblastiach. Našťastie, s tým rozdielom, že my tu nemusíme zvádzať bitky o zľavnený tovar ako Američania :-).


Prečo by ste mali nakupovať práve počas Black Friday?

Nuž, práve Black Friday je tým dňom, kedy sa obchodníci predháňajú, aby vám ponúkli rekordné zľavy a výpredaje na oblečenie, obuv, šperky, hodinky, elektroniku, nábytok alebo dokonca hračky. Hoci u nás je nákupná horúčka oveľa miernejšia ako v Amerike, aj tak sa počas tohto obdobia oplatí nakúpiť. Prečo hovoríme o “období”? Pretože na rozdiel od USA u nás netrvá Čierny piatok jeden deň, ale často aj niekoľko dní alebo aj celý týždeň.

To platí najmä v internetových obchodoch. Práve e-shopy ponúkajú väčšinou  mega zľavy od piatku až do pondelka, do tzv. Cyber Monday, ktorý je najväčším dňom online nakupovania v roku. Na Slovensku ponúkajú top zľavy najmä predajcovia elektroniky, ale zľavy či poštovné zdarma ponúkajú aj rôzne iné e-shopy ako napríklad obchody s kozmetikou, hračkami či športovými potrebami.

Ak teda máte v pláne kúpiť niečo konkrétne, zistite si, za akú cenu sa vám to oplatí kúpiť a počkajte si na totálne výpredaje. Potom už netreba nič iné, len čakať, kým vám tovar dorazí domov. A možno priamo aj pod vianočný stromček.

V roku 2018 pripadne tento deň na 23. novembra. Na mega zľavy a akcie sa však môžete pripraviť užoveľa skôr. Sledujte zľavy Black Friday na stránke Vašekupóny.sk, využite skvelé zľavové kódy alebo zľavové kupóny na mobily, tablety, televízory, šperkyhodinky, oblečenie alebo topánky a nakupujte výhodne. Takto vám určite žiadna zľava neunikne.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach