Tipy na výletné miesta pre celú rodinu v Dolnom Rakúsku

….. ktoré sa oplatí vidieť aj na jeseň

Dovolenkových tipov nikdy nie je dosť, preto vám prinášame inšpiráciu na miesta, ktoré sa  oplatí vidieť aj počas jesenného obdobia a navyše sú vhodné i pre rodiny s deťmi. V Dolnom Rakúsku si vyberie takmer každý. Zažiť môžete jazdu na akčnej bobovej dráhe, previezť sa horskou zubačkou, užiť si výhľad z panoramatického chodníka alebo si vyskúšať staré remeslá na hrade. Pre milovníkov prírody a zvierat odporúčame turistiku okolo 3 jazier alebo návštevu jednej z rezervácií, v ktorých si môžete obzrieť medvede, biele tigre, riečne vydry či lipicany.

v Dolnom Rakúsku
Rodinná dovolenka v Dolnom Rakúsku (c) Niederösterreich Werbung/ Andreas Jakwerth

Jazda na bobovej dráhe alebo horskej zubačke

Skvelým zážitkom pre deti aj dospelých v Dolnom Rakúsku je jazda na bobovej dráhe EIBL Jet Türnitz. Okrem bezpečnej a zároveň rýchlej jazdy má obľúbená dráha bezbariérový prístup a je otvorená za akéhokoľvek počasia. Areál sa nachádza uprostred čarovnej prírody pastvín a lúk. Zažijete tak nie len zábavu pri bobovaní, ale aj relax a oddych v prírode.

Ak máte radi skalnatú horskú prírodu, no chcete si s deťmi oddýchnuť, odporúčame zubačku Schneebergbahn. Je pohodlná a zaujme aj svojím dizajnom, pretože pripomína jaštericu – salamandru. Prevezie vás krásnou prírodou, kde pozornému oku neujdú horské zvieratá a v medzistanici Baumgartner si určite nenechajte ujsť obľúbené schneebergské buchtičky s lekvárom, ktoré sú už po desaťročia horúcim tipom návštevníkov. Konečná stanica Hochschneeberg je so svojimi 1797 výškovými metrami najvyššie položenou horskou stanicou v Rakúsku. Odtiaľ vedie i lanovka na pohorie Rax, ktorá má tiež bezbariérový prístup. Keď dorazíte na náhornú plošinu Rax, naskytne sa vám nádherný panoramatický výhľad na majestátny vrch Schneeberg.

Prírodný park Hohe Wand s panoramatickým výhľadom

Hohe Wand je obrovská krasová plošina nachádzajúca sa vo Viedenských Alpách. Má dĺžku 8 km, šírku 2,5 km a leží vo výške 1132 m. 1000 lezeckých a turistických trás v prírodnom parku Hohe Wand robí z vápencovej vyvýšeniny magnet pre lezcov, turistov, rodiny a paraglajderov. Z panoramatickej terasy Skywalk sa vám naskytne jedinečný pohľad. Plošina je 150 metrov nad údolím a prečnieva približne 8 metrov za skalnú stenu. Fantastické výhľady sú aj z 18 metrov vysokej vyhliadkovej veže. Uvidíte z nej dokonca Neziderské jazero, Schneeberg a úpätia Álp. Rodiny s deťmi si zamilujú množstvo zvierat, ktoré si môžu pohladiť, ihrísk, ohrád pre zvieratá, prírodné trasy, prechádzky s lamami a nenáročné cestičky, po ktorých sa môžete vydať aj s kočíkom. V mnohých hostincoch dostanete chutné jedlo. Príjazd na plošinu autom vedie po spoplatnených cestách.

Turistika okolo troch jazier

Ak máte radi turistiku a hľadáte výnimočné miesto, kam sa môžete vybrať s deťmi, odporúčame tzv. Túru okolo troch jazier (3-Seen-Tour). Turistický výlet od Lunzského jazera k jazeru Mittersee až nahor k Obersee a späť nadol trvá približne päť hodín. Trasa vedie naprieč mäkkými mostviertelskými lúkami. Etapovú trasu pre pôžitkárov, bohatú na vodné plochy, lemujú jaskyne, vodopády a pohyblivé trávniky. Túra začína pri krištáľovo čistom Lunzskom jazere, pričom ide o turistiku naprieč príjemnou mostviertelskou krajinou. Od parkoviska pri Lunzskom jazere pôjdete najskôr k jazeru Mittersee a odtiaľ ďalej až k Obersee v nadmorskej výške 1 113 metrov. Všetky tri jazerá sú zásobované vodou zo Seebachu. Ten možno vídať v rôznych formách, ako jazero, potok alebo vodopád, a obzvlášť romanticky ako vodopád Ludwigsfall pri jazere Mittersee. Malá jaskyňa „Brüllender Stier“ (Ručiaci býk) vďačí za svoje meno skutočnosti, že v jej útrobách možno počuť dunenie podzemného vodopádu. Na južnom a západnom brehu jazera Obersee vás čaká ďalšie prírodné divadlo: Plávajúci rašelinník, ktorý je akousi špongiovou spleťou vzájomne prepletených rastlín, ktoré sa pod vami pri ich prechádzaní hýbu, čím tvoria akýsi ojedinelý „pohyblivý trávnik“.

v Dolnom Rakúsku
Lunzské jazero (c) Niederösterreich Werbung/ Michael Liebert

Objavte staré remeslá na zámku Schallaburg

Na nádhernom zámku Schallaburg môžete všetkými zmyslami zažiť, že moderný svet by bez starého a nového remesla a bez šikovnosti našich rúk nikdy nevznikol. Až do 3. novembra 2019 sa tu prezentuje história remesiel. Interaktívna výstava s názvom „Práca rúk“ predstavuje jedinečné majstrovské diela a vynaliezavé nástroje a pripomína takmer zabudnuté príbehy remeselného života. Výstava dáva priestor úspešným remeselníčkam a remeselníkom, ukazuje unikátne majstrovské diela a vynaliezavé nástroje, prezentuje vyberané remeselné práce a pripomína takmer zabudnuté príbehy remeselného života. „Práca rúk“ ukazuje, že dobré remeslo vyžaduje veľkú šikovnosť, vedomosti a skúsenosti pri práci s nástrojmi, a tiež to, koľko práce a starostlivosti stojí za remeselnými výrobkami. Navyše počas každého prvého víkendu v mesiaci pozývajú remeselníčky a remeselníci hostí výstavy, aby sa s nimi zapojili do práce, takže remeslá môžete zažiť doslova na vlastnej koži. Počas výstavy si môžete požičať mediaguide zariadenia, ktoré sú dostupné v: nemeckom, anglickom, českom, slovenskom a maďarskom jazyku.

v Dolnom Rakúsku
Hrad Schallaburg (c) Niederösterreich Werbung/ Robert Herbst

Dolnorakúske výlety za zvieratami

Všetkých milovníkov zvierat potešia výlety, vďaka ktorým si môžete obzrieť medvede, biele tigre, riečne vydry a lipicany (jedno z najstarších kultúrnych plemien koní v Európe.).

„Štyri labky“ pre šesť medveďov v Arbesbachu

V areáli Bärenwald Arbesbach našli nový domov medvede zachránené zo zlých chovných podmienok. Umožňuje to projekt ochranárskej nadácie „Vier Pfoten“ („Štyri labky“). Impozantné medvede tu možno obdivovať v ich prirodzenom prostredí. O vaše chuťové poháriky sa na záver vďačne postará Reštaurácia Bärenhof hviezdneho kuchára Michaela Kolma.

v Dolnom Rakúsku
Medvede v Arbesbachu (c) www.baerenwald.at

Biele tigre v zoo Kernhof

Ťavie divadlo Kernhof je nielen domovom pre ťavy, lamy alebo nosále, ale aj Bielu zoo: v tomto najmodernejšom zariadení pre tigre v Európe majú výbeh biele tigre, o ktoré sa tu nielen starajú, ale ich aj trénujú. A to všetko vrátane tigrej škôlky. V spolupráci s programom na ochranu živočíšnych druhov tu okrem toho žijú aj jediné snežné leopardy v Dolnom Rakúsku.

Tip: Skombinujte návštevu zoo a predstavenia.

v Dolnom Rakúsku
Podvodný svet v Schremse (c) Naturparke Niederösterreich/weinfranz.at

Výchova lipicanov v Heldenbergu

Biele žrebce sa už tradične trénujú v španielskej jazdeckej škole vo Viedni. Od roku 2010 majú k dispozícii aj tréningové centrum v Heldenbergu. Môžete sa tu počas tréningov pozerať na zástupcov najstaršieho kultúrneho konského plemena v Európe.

v Dolnom Rakúsku
Lipicany v Heldenbergu (c) Weinviertel Tourismus GmbH / Mandl

Drzé riečne vydry v Schremse

Deti aj dospelí sa nemôžu vynadívať na riečne vydry v návštevníckom centre prírodného parku UnterWasserReich v Schremse. Títo neúnavní plavci a potápači sa vo svojom výbehu čľapkajú a hrajú po celý deň. Návštevníkmi, a prirodzene aj vydrami, mimoriadne obľúbený je čas kŕmenia.

v Dolnom Rakúsku
Podvodný svet v Schremse (c) Verein Naturparke Niederösterreich/NuP Hochmoor Schrems

Ďalšie tipy na skvelé fotografie nájdete na oficiálnej stránke Dolného Rakúska: www.dolne-rakusko.info/rodinnadovolenka

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach