Únik moču musíme riešiť najmä vlastnou vôľou

Inkontinencia nie je ochorenie, ale symptóm, že v tele človeka niečo nie je v poriadku – môže mať rôzne príčiny a celú škálu prejavov. „Samovoľný únik moču sa objavuje postupne, k nám sa pacienti dostávajú už v štádiu, keď je nutné riešiť vyššie štádiá tejto poruchy.„ hovorí Doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD. z Urologického oddelenia NsP Skalici. „Inkontinencia pritom nie je primárne choroba spôsobená vonkajším nepriateľom, ale stavom nášho organizmu.  Ide o ochabnutie svalstva v dolnej časti brušnej dutiny, ktoré je spôsobené často externými faktormi, ako je naša nesprávna životospráva, sedavé zamestnanie, nedostatok pohybu. A keďže ide o dominantne ženské ochorenie, treba dodať že svoj podiel na tom má aj gravidita a pôrod.“

únik močuPodľa štatistík inkontinenciou moču v staršom veku trpí 30-50% žien, u mužov sa odhady pohybujú od 3-11%. Samovoľný únik moču sa často spája s ľuďmi vo vyššom veku, pritom ľahkú formu úniku moču môžeme pozorovať už u ľudí po tridsiatke. A práve v tomto období sa dá najviac urobiť pre to, aby sa inkontinencia nezhoršovala, prípadne aby sa fungovanie močového ústrojenstva upravilo. „Únik moču nie je nezvratný problém, dá sa, ak je zachytený včas, životosprávou a cvičením upraviť,“ hovorí MUDr. Jana Vlková, rehabilitačná lekárka špecializujúca sa na pomoc pacientov trpiacich na stresovú inkontinenciu z centra Medea Therapy v Liberci, ktorá spolupracovala na tvorbe DVD Cviky pre posilnenie svalov panvového dna. „Pacient by mal navštíviť lekára hneď, ako sa u neho objavia prvé príznaky. V takomto štádiu je totiž možné nielen zastaviť zhoršovanie, ale ja výrazne zlepšiť situáciu. Chce to však spoluprácu s pacientom a najmä jeho silnú vôľu a ochotu.“

 únik moču

Čo je vlastne problém
Začína to zväčša pri väčšej námahe, napríklad pri zdvíhaní bremien, kýchnutí či smiechu.  Pár kvapiek moču unikne, to sa môže stať, povie si väčšina z nás. Postupne sa problém zhoršuje, únik moču sa objavuje častejšie a pacient sa cíti nekomfortne. Ženy prvé štádiá zväčša riešia používaním dámskych hygienických pomôcok a odkladajú riešenie. Väčšinu prípadov inkontinencie tvorí ľahká forma tzv. stresovej inkontinencie. To je forma, ktorá sa objavuje pri zvýšení vnútro brušného tlaku: pri kýchaní, pri kašli, pri smiechu, prenášaní ťažších bremien. „Lekár – urológ alebo gynekológ – po vyšetrení môže presne určiť, či ide „len“ o ochabnutie panvového dna, alebo inkontinencia signalizuje chorobu, ktorú treba liečiť zložitejšie,“ dodáva Doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD. „Samovoľný únik moču totiž býva sprievodným javom aj pri ochoreniach ako diabetes melitus, sclerosis multiplex či iných neurologických poruchách už v rannom štádiu. V takomto prípade nám inkontinencia signalizuje veľmi závažné ochorenia, ktoré je potrebné liečiť komplexne.“

Stresová inkontinencia tvorí približne polovicu prípadov samovoľného úniku moču. Pri prvom stupni stresovej inkontinencie dochádza k úniku len pár kvapiek moču, aj to vo vypätých situáciách – kašeľ, smiech, dvíhanie ťažkých predmetov. Druhý stupeň charakterizuje pozvoľnejšie uvoľňovanie moču už aj pri chôdzi, najmä po schodoch, či ľahšej fyzickej práci. Tretí stupeň predstavuje prakticky permanentné odtekanie moču, močové ústrojenstvo si vôbec neplní svoju funkciu.

Ďalšiu štvrtinu prípadov tvorí urgentná inkontinencia. Ide o inkontinenciu vznikajúcu pri hyperaktívnom močovom mechúre. Pacienti majú často urgentné nutkanie na močenie, pričom v momente, keď sa nutkanie dostaví, majú problém dostať sa načas na toaletu. Príčinou falošných impulzov a zvýšenej citlivosti receptorov v stene močového mechúra býva často zápal močového mechúra,  môže to byť nádor, tzv. kameň v močovom mechúre či iné degeneratívne ochorenie.

Zvyšok tvorí kombinovaná urgentná a stresová inkontinencia, ktorá je vlastne spojením obidvoch predchádzajúcich typov. Až po správnom určení typu a stupňa inkontinencie je vhodné začať s liečbou a terapiou. Vo väčšine prípadov si však pacient vie pomôcť vlastnou vôľou a rešpektovaním lekára.

Pomoc
V prípade samovoľného úniku moču je pre pacienta najdôležitejšie naučiť sa so svojou poruchou žiť. Porucha by nás nemala vylúčiť so sociálneho života, na pohodlný, každodenný život jestvujú adekvátne absorpčné pomôcky, ktoré zachytávajú samovoľne unikajúci moč, zabraňujú nechcenému zápachu a pohodlne sa nosia. Vložky MoliMed, navliekacie nohavičky a plienky MoliCare majú  vysokú savosť (niekoľkonásobne vyššiu ako menštruačné vložky), účinne neutralizujú zápach moču (na rozdiel od menštruačných vložiek), sú  anatomicky tvarované, diskrétne a priedušné.

Únik moču predstavuje veľkú záťaž  ale aj pre pokožku a jej ochrannú funkciu. Dochádza k špecifickému zaťaženiu pokožky, a to nielen v intímnych partiách. Koža je vystavená zmenám hodnôt pH, vplyvom pre pokožku škodlivého amoniaku alebo zvýšenej či konštantnej vlhkosti a zvýšenej teplote. Správna, dostatočná a častá hygiena je základným predpokladom úspešnej starostlivosti o človeka, ktorý trpí nechceným únikom moču. Kozmetika Menalind proffesional je vhodná na starostlivosť o pokožku pri úniku moču.

Napriek úniku moču je dôležitý pitný režim, ktorý treba dostať do takej podoby, aby pacient pil pravidelne, v menších dávkach, najlepšie vodu a nesladené nápoje. Samozrejmosťou by mala byť vyvážená strava s dostatočným prísunom zeleniny a ovocia, ale netreba pritom zabúdať, že niektoré potraviny, ako napríklad melón,  pôsobia močopudne.

„Veľa sa dá pre vlastné telo spraviť cvičením panvového dna,“  hovorí MUDr. Jana Vlková. „Cvičenia panvového dna prinášajú svoje ovocie práve v tom, že cviky posilňujú činnosť a funkcie svalov zodpovedných aj za ovládanie močového mechúra. Cviky to pritom nie sú náročné a sú vhodné pre väčšinu populácie. Navyše, v prípade, že pacient cvičí pravidelne a správne, dochádza k zlepšeniu stavu až v 80% prípadov.

Pacient sa musí naučiť vyhýbať sa niektorým činnostiam, ktoré zaťažujú svaly brušnej dutiny, ako sú niektoré športové aktivity (beh, aerobik) alebo napríklad zaťažovanie zdvíhaním ťažkých predmetov. Rovnako sa treba vyhýbať aj aktivitám, ktoré môžu viesť napríklad k prechladnutiu systému (sedenie na zemi, pobyt v bazéne či pri mori bez toho, aby sme si po kúpaní vymenili mokré plavky za suché).

Životospráva, aktívny prístup k životu a pohyb dokážu vrátiť fungovanie močového ústrojenstva do prijateľnej podoby, pri ktorej k nepríjemným nehodám nedochádza, alebo dochádza len minimálne. Vďaka zmene životosprávy a cvičeniu môže v priebehu niekoľkých týždňov dôjsť k ústupu problémov. Nemalo by to však znamenať, že pacient ustúpi od cvičenia a správnej životosprávy. Pri pretrvávajúcej inkontinencii je možné pristúpiť aj k chirurgickému zákroku, ktorý úspešne rieši problém v oblasti svalstva močového ústrojenstva. Kým však dôjde k takémuto rozhodnutiu, mal by sa pacient pokúsiť o zmenu cvičením, stravou, prípadne zmenu životného štýlu.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach