Veľká noc je jedným z najvýznamnejších sviatkov u nás. Jej pôvodný význam, ktorý je ukotvený v kresťanskej tradícii síce pretrváva, ale stále častejšie vnímame tieto sviatky aj v znamení vítania jari. Jar vítame výzdobou domácnosti, dekoráciami sviatočného stola a samozrejme aj dobrým jedlom. Na príjemnom posedení s rodinou či priateľmi by nemal chýbať sladký symbol Veľkej noci – baránok.
S veľkonočným baránkom sa okrem Slovenska môžeme stretnúť aj v Českej republike, v Rakúsku, Nemecku, aj v niektorých regiónoch Francúzska. Pritom krásny zvyk dávať na sviatočný stôl aj cukrového baránka zaviedol v 14. storočí pápež Urban V., a v ďalších storočiach sa tento zvyk postupne rozšíril do celej Európy. Mal chrániť obydlie pred požiarom a bleskami. Postupne k symbolom Veľkej noci pribudli aj zajačiky, kuriatka a iné milé drobnosti, ktoré sa vyskytujú nielen vo forme koláčikov a rôznych pochúťok, ale aj ako dekorácie. Určite sa však zhodneme na tom, že veľkonočný baránok z piškótového cesta, vláčny a sladký, k tým to sviatkom patrí a že by bez neho Veľká noc bola chudobnejšia.
Baránka môžete kúpiť a dozdobiť
Veľkonočný baránok by na vašom sviatočnom stole rozhodne nemal chýbať. Upiecť ho svojpomocne však môže byť trochu nešikovné. Keď už trafíte správny pomer cesta do formy (existuje ich naozaj veľa druhov), nemáte ešte vyhraté. To najhoršie vás čaká pri vyberaní baránka z formy. Veľmi často sa ho nepodarí vyklopiť bez toho, aby mu nechýbal noštek alebo uši. Niekoľkohodinová práca tak vyjde navnivoč a sviatočný stôl je o poznanie chudobnejší. Ak nechceme experimentovať s pečením, môžeme si upečeného baránka kúpiť v obchode a doma ho podľa svojej fantázie originálne dozdobiť. Môžete využiť červenú stužku, zvonček okolo krku, či zeleninu a maľované vajíčka. Ozdobiť ho môžete zakaždým inak, ale vždy sa môžete spoľahnúť, že dokonale tvarovaný baránok upečený z kvalitných surovín vám bude chutiť a bude sa i páčiť.