Višňovo-orechový džem

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny na 6 pohárov po 230 ml:

1 pomaranč, 100 g vlašských orechov (polovice), 1 kg višní, 200 ml šťavy z bazy čiernej, 500 g želírovacieho cukru 2 v 1, 2 – 3 vetvičky rozkvitnutej levandule (prípadne 2 – 3 lyžičky sušených kvetov).
Višňovo-orechový džem

Postup:

Pomaranč umyjeme horúcou vodou, kôru najemno nastrúhame a z plodov vytlačíme šťavu. Vlašské orechy dáme na teflonovú panvicu bez tuku a pražíme, až kým nezačnú voňať, potom ich necháme vychladnúť. Višne umyjeme a vykôstkujeme. Višne rozmixujeme na hustejšie pyré, pridáme pomarančovú šťavu a kôru, orechy, šťavu z bazy čiernej a želírovací cukor a všetko dobre premiešame v hrnci. Zo stoniek levandule otrháme kvety, pridáme do hmoty a celé privedieme do varu. Za stáleho miešania prudko povaríme asi 4 minúty, potom ihneď vlejeme do čistých pohárov až po okraj. Poháre dobre uzatvoríme a na 5 minút obrátime hore dnom.

Korunný cukor želírovací 2:1

Korunný cukor želírovací 2:1 je jemný kryštálový cukor zmiešaný s pektínom a kyselinou citrónovou. Svojimi vlastnosťami zjednodušuje a zároveň aj skvalitňuje celý proces výroby domácich džemov a marmelád. Vyznačuje sa želírovacou schopnosťou, vďaka ktorej získava ovocná zmes tú správnu rôsolovitú konzistenciu. Hotové džemy tak možno skladovať bez konzervačných látok, pričom ovocie si zachováva svoju prirodzenú farbu i chuť.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach