Pred vážnym vzťahom…

Otázky, na ktoré si odpovedzme skôr ako začneme vzťah
Každá z nás sa niekoľkokrát za svoj život stretne s otázkou, či si začať vážnejší vzťah s daným mužom alebo nie. Niekedy je skutočne veľmi problematické zistiť, či by z možného vzťahu bol úspech alebo nie. V každom prípade, je lepšie vopred trošku popremýšľať a nerútiť sa v ústrety katastrofe. Ktoré otázky by sme si mali položiť predtým ako sa pustíme do vzťahu s novým mužom? Pred vážnym vzťahom1. Ako dobre ho poznáme?
Skutočne ho poznáme tak dobre, že sa s ním pustíme do vážneho vzťahu? Možno je to známy našej kamarátky, pozná ho niekto z našich kolegov alebo rovesníkov  a čo-to nám o ňom povie. Mnohí ľudia však nosia na sebe masky a len veľmi ťažko je odhaliť za krátky čas ich pravú tvár. Takže najlepšie niekoho spoznáme tak, že s ním trávime čas – spolu s ich rodinou, že dobre počúvame, čo a ako hovoria a tým, že ich budeme sledovať, ako sa správajú za rôznych okolností.Spoznať rodinné prostredie je veľmi dôležité, pretože tu dostával náš budúci možný partner výchovu, základy správania, hodnôt, vlastne celého svojho životného štýlu. Trend, spoznávať sa s partnerovými rodičmi až tesne pred svadbou vôbec nie je optimálny. Jeho rodinu by sme mali spoznať čo najskôr. Práve preto, aby sme spoznali princípy a prostredie, z ktorého vzišiel.

2.  Môžem sa mu zveriť s tajomstvom?

Ak mu tak dôverujeme, že sa mu bez obáv vieme zveriť s tajomstvom, je to dobrý signál. Samozrejme, naša dôvera by mala mať reálne základy. Ak sa s ním však nevieme rozprávať o súkromných záležitostiach alebo sa mu nechceme zdôveriť, na vážny vzťah to nie je. Samozrejme, môže sa to časom zmeniť.

3. Cítime sa s ním osamote dobre?
Ak sme spolu sami a je ticho a cítime sa pritom pohodlne, nie trápne, je to dôkaz, že vo vnútri nás sa dejú mnohé dôležité veci a na rozptýlenie nepotrebujeme hluk. Keď dokážeme byť spolu sami aj potichu a cítime sa pritom príjemne, znamená to, že náš vzťah má dobré základy. Ak však potrebujeme neustále hovoriť, púšťať si hudbu, televíziu a podobne, aby sme prehlušili trápny pocit, to nie je dobrým znamením.

4. Priťahuje nás jeho charakter?
Je logické, že fyzická príťažlivosť je v začiatkoch vzťahov veľmi dôležitá, ale pre hlbší vzťah je to málo. Postavme si preto otázku, či a do akej miery nás daný človek priťahuje duševne – svojim charakterom, povahou, hodnotami, správaním, spôsobom uvažovania. Čo robí vo voľnom čase? Aké má hodnoty a presvedčenia? Životné ciele?

5. Oceňuje a váži si nás ako osobu (a my jeho tiež)?
Ak očakávajú, že sa zmeníme a nevážia si nás ako také, nemá význam začínať si s nimi vzťah. Samozrejme, ani vtedy, ak my očakávame, že sa zmenia. Ak ho milujeme takého ako je a preto, aký je a on nás tiež – šanca na úspech je vysoká.

6. Máme podobné plány a sny do budúcnosti ako on?
Ak on chce byť majster sveta v boxe a zasvätiť tomu celý život a my chceme harmonický rodinný život s fúrou detí, asi nie sme veľmi kompatibilní. Podobne ani vtedy, ak on očakáva, že budeme dodržiavať tradičné rodové roly – ako napríklad matka detí v domácnosti, pričom my túžime po kariére a bohatom spoločenskom živote.  Niekto chce žiť v blízkosti svojich rodičov a známych, iní sú zase sebestačnými samotármi a prítomnosť iných ľudí v blízkom okolí im skôr prekáža ako je príjemná.

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach