Leto, dovolenky i prázdniny sú už v plnom prúde a tej správnej pohode už chýba snáď len partia kamarátov, dobrá hudba a opojne sa tiahnuca vôňa grilovaného mäska.
Grilovanie alebo “grilpárty” si totiž v našich slovenských končinách našlo veľmi rýchlo svoju pevnú pozíciu, veď ako hovoria štatistiky, každý štvrtý Slovák sa zúčastňuje správnej „grilovačky“ aspoň desaťkrát ročne a dokonca aj častejšie. Vyskúšajte svoju kulinársku zručnosť a pripravte si originálny recept s Karpatským KB.
Grilované kuracie stehienka s domácou BBQ omáčkou
Suroviny:
kuracie spodné stehná, olivový olej, 1 ČL soli, 1 ČL červenej papriky, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL medu, 400 ml paradajkového pyré, 100 ml paradajkového pretlaku alebo pasty, 100 g hnedého cukru, 1 cibuľa, 2 strúčiku cesnaku, 1 ČL čierneho korenia, 2 PL dijónskej horčice, 1 ČL drvenej rasce, 2 ČL údenej papriky červenej, 2 PL Worcestrovej omáčky, 3 PL Karpatského KB, 3 PL jablkového octu
Postup:
Z olivového oleja, soli, červenej papriky, pretlačeného cesnaku a medu si pripravíme marinádu. Obalíme v nej kuracie stehná a necháme cez noc alebo pár hodín odpočívať v chladničke. Na bbq omáčku si nakrájame cibuľu na drobno a jemne opražíme na oleji. Pridáme pretlačený cesnak a restujeme cca minútu. Pridáme korenie, horčicu, rascu, papriku, worcester, hnedý cukor a jablčný ocot. Premiešame a cca 1 – 2 minúty varíme. Potom pridáme paradajkové pyré a pretlak a varíme cca 60 minút na miernom plameni. Omáčka sa jemne zredukuje a zhustne. Približne 15 minút pred koncom pridáme Karpatské KB a dovaríme. Kuracie stehná si ogrilujeme do zlatohneda a podávame s bbq omáčkou.
Galetka s opitými nektarinkami
Galetky sú vlastne francúzske koláče z tenkého maslového cesta, ktoré sa dajú plniť na slano aj na sladko. Ponúkame vám verziu s netradičnou, lahodnou plnkou s nádychom škorice a klinčeka.
Suroviny:
110 g studeného masla60 ml studenej vody190 g hladkej múky60 g krupicového cukru6 ks nektariniek alebo broskýň, 2 – 3 PL Karpatského KB Škorica, Klinček, 80 g masla, 60 g krupicového cukru, 1 ČL škorice, 1 vajíčko na potretie
Postup:
Zmiešame múku, cukor, nakrájané maslo a vodu a vymiesime si cesto, v ktorom nám zostanú malé kúsky masla. Cesto by sa nemalo lepiť, preto ak je potrebné, pridáme ešte múku. Zabalíme ho do potravinovej fólie, roztlačíme na placku a necháme odpočívať v chlade cca 45 minút.
Medzičasom si pripravíme plnku. Nektarinky odkôstkujeme a nakrájame na mesiačiky. Do hrnca alebo panvice si dáme maslo, cukor a necháme na miernej teplote roztápať. Keď je maslo aj cukor roztopené a zmes začne karamelizovať, odstavíme. Primiešame škoricu a Karpatské KB Škorica a klinček a touto zmesou prelejeme nektarinky, dobre premiešame, aby sa celé nektarinky obalili a necháme vychladnúť.
Cesto si cez fóliu rozvaľkáme na papieri na pečenie do tvaru kruhu, po odstránení fólie do stredu cesta navrstvíme nektarinky tak, aby boli cca 3 cm od okraja. Okraj preložíme cez ovocie smerom dostredu a zlepíme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 35 minút do zlatohneda. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať s karamelovou omáčkou, zmrzlinou alebo šľahačkou.
Ak vás zaujali tieto recepty, omnoho viac ich nájdete na www.karpatskebrandy.sk
Autorka receptov a FOTO @stvoryzkuchyne