SPÄŤ
Bio štýl

Káva – vzrušenie, ktoré sa skrýva za legendami

Od: Henrieta Karabova 8.11.2017
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Káva je opradená mýtmi a legendami. Tajomný zostáva nielen jej pôvod, ale aj skutočné účinky na ľudský organizmus. Poďme odhaliť skryté pravdy o čiernom moku.

Káva

Jej kolíska je ďaleko…

Pitie kávy v podobe ako ju poznáme dnes zaviedli do praxe jemenskí Arabi. Jej kolískou je však Etiópia, konkrétne východná provincia Kaffa. Hoci legenda pasuje za objaviteľky kávy kozy, odborníci odkazujú na zachované historické dokumenty. Tie dokazujú, že domorodí obyvatelia už v dávnych dobách poznali výnimočné účinky kávových zŕn  a žuvali ich pre povzbudenie tela a duše. Zmienku o káve nájdeme dokonca aj v Biblii, kde sa hovorí o zmiernom dare pražených zŕn (t.j. zrnká kávy), ktoré priniesol izraelský kráľ Dávid.

Prvé kaviarne

Káva sa rýchlo rozšírila za hranice Etiópie a Jemenu, najmä do Mekky a postupne do celého arabského sveta.  Svoje miesto v spoločenskom živote si našli aj prvé kaviarne. Tá úplne prvá bola otvorená v 16. storočí v Mekke a volala sa „KAVEH KANES“.  Keďže islam zakazuje pitie alkoholu, káva sa stala pre Arabov vítanou náhradou pri rôznych príležitostiach. Samotné slovo káva je odvodené od arabského ekvivalentu qahwah, ktoré Arabi používali aj na pomenovanie vína a výrazu pre vzrušenie. Dnes je základ tohto slova súčasťou názvu kávy v takmer všetkých jazykoch (káva, kafe, coffee, caffé,…).

Káva

Európa káve príliš nepriala

Prvými Európanmi, ktorí získali živý kávovník, boli Holanďania. Začiatkom 17. Storočia priviezli kávové bobule do Holandska a pestovali ich v skleníkoch. Počas nasledujúcich rokov sa holandské kolónie (dnešná Indonézia) stali hlavnými dodávateľmi kávy do Európy.

Postoj Európy ku káve bol však rozpačitý. Zatiaľ čo v počiatkoch bola káva predávaná v lekárňach ako liek, neskôr sa dostala pod paľbu kritiky pre svoj „arabský“ pôvod. Pitie kávy bolo považované za moslimský zvyk a Vatikán ju vyhlásil  za „diabolský nápoj“. V Londýne dokonca vznikla „Ženská petícia proti káve“, v ktorej ženy tvrdili, že káva robí ich mužov neplodnými.

Káva

Prenikavá vôňa a chuť kávy nakoniec zlomila aj Vatikán, ktorý svoj postoj ku káve zmenil. Prvá kaviareň v Európe bola otvorená v prvej polovici 17. storočia v Benátkach a milovníci histórie si v nej môžu posedieť pri šálke kávy aj dnes. Ďalšie kaviarne boli otvorené v Londýne v roku 1652 a v Paríži v roku 1686.

Poisťovňa vznikla vďaka káve

Aj najväčšia poisťovňa na svete Lloyd´s z Londýna vďačí za svoj vznik káve. V počiatkoch totiž fungovala ako kaviareň, kde Edward Lloyd v roku 1688 poisťoval lode pre zákazníkov.

Zabudnutý symbol luxusu

19.storočie označilo kávu za  vzácnu pochutinu. Ešte začiatkom 20. storočia bola káva vnímaná ako symbol luxusu a vyššej úrovne. Slúžila ako prostriedok spoločenských a obchodných stretnutí. Kaviarne boli prepychovo zariadené a mali svojich stálych zákazníkov najmä z vyšších kruhov. Druhá svetová vojna a následný rozmach obchodu s kávou všetko zmenili. Káva sa dostala do spotrebiteľských balení a stala sa všeobecne dostupnou pochutinou. Vychutnávanie kávy sa premiestnilo z luxusných kaviarní do domácností.

Káva dnes

V súčasnosti skonzumujeme denne viac ako 2 miliardy šálok kávy. Aj vďaka tomu obchod s kávou živí takmer 100 miliónov ľudí. Káva je hneď po rope druhou najobchodovanejšou komoditou na svete. 25 miliónov pestovateľov kávy v 50 krajinách sveta vyprodukuje ročne približne 7,7 miliónov ton tejto komodity, ktorá sa na svetových burzách zobchoduje v hodnote viac ako 60 miliárd dolárov.

Náš tip:

KávaBio zelená káva Dark Blend Kardamon

Ak si chcete pochutnať na skvelej, voňavej a navyše ešte aj zdravej kávičke, ochutnajte, ako chutí  Bio zelená káva Dark Blend s príchuťou kardamonu značky Green Coffee, ktorú na náš trh výhradne dodáva firma Anserini. Výnimočnosť tejto bio mletej kávy spočíva jednak v bio kvalite a jednak v tom, že je vyváženou kombináciou 50% zelenej bio arabiky pre jej výnimočné zdravotné účinky a 50% praženej bio arabiky pre jej výnimočnú chuť. Ide teda o ideálnu kombináciu výbornej chuti bio praženej kávy s príchuťou kardamonu a pozitívnych zdravotných účinkov bio zelenej kávy. Môžete si ju pripraviť na spôsob zalievanej kávy, alebo použiť French press, prípadne kávovar vhodný na mletú kávu.

Zloženie:

50 % zelená, praná, mletá BIO Arabica + 50 % pražená, mletá, BIO Arabica s príchuťou kardamonu

womangalérie VŠETKY