Syr ako dezert

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Skúsili ste už svojim priateľom namiesto koláčov a slaných tyčiniek naservírovať syr? Pravidlá servírovania syra sú veľmi jednoduché a zaručia vám u vašich hostí úspech. Syr ako dezert? Hovoríme veľké áno!  Zároveň uvádzame 5 nezvratných dôvodov:

  1. Sladký dezert vyruší chuť predošlých pokrmov, pikantný syr na ňu jednoducho nadväzuje.
  2. Niekoľko kúskov syra na záver vás nepresýti.
  3. Po jedle syr vďaka menším porciám dokonale doceníte.
  4. Aj syr môže niesť stopy sladkosti – vyskúšajte kvalitný ementál alebo gorgonzolu.
  5. Pokiaľ trváte na niečom sladkom, skombinujte syr s džemom, sladkou omáčkou alebo čatní.

Ochutené hermelíny ako dezert

Suroviny pre 4 osoby:

2 ks syra s bielou plesňou s cibuľkou a pažítkou, 2 ks syra s bielou plesňou s červenou paprikou, 2 fl. červené víno (Modrý Portugal alebo Merlot), 200 g celozrnné a biele pečivo, 100 g vlašské orechy, 100 g sladkasté jabĺčka, 100 g zrelé hrušky

Syr ako dezert

Postup:

Syry vyberieme z chladničky a nakrájame ich na malé trojuholníky. Všetky ostatné prílohy si tiež nakrájame na malé kúsky (jabĺčka, pečivo, hruška). S konzumáciou by ste mali začať, keď majú syry izbovú teplotu, čo je asi 20 minút od doby, keď ich vyberiete z chladničky. Pri konzumácii začnite výraznejšou chuťou Hermelínu s červenou paprikou, ktorý skombinujte s celozrnným pečivom, zrelou hruškou a vlašskými orechmi. Sviežu cibuľku a pažítku na syre s lahodným krémovým jadrom kombinujte s bielym pečivom a sladkastými jabĺčkami. Obe kombinácie si budú skvele rozumieť s ľahkými a sviežimi ovocitými červenými vínami.

Syr ako dezert

Tip na servírovanie:

Skúste využiť exkluzívne materiály, napríklad tmavú bridlicovú dosku alebo granit, aby syr vynikol. Spolu s bielym obrusom a ďalšími elegantnými, jednoduchými materiálmi bude všetko nielen skvelo chutiť, ale aj vyzerať.  

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach