Skúsili ste už svojim priateľom namiesto koláčov a slaných tyčiniek naservírovať syr? Pravidlá servírovania syra sú veľmi jednoduché a zaručia vám u vašich hostí úspech. Syr ako dezert? Hovoríme veľké áno! Zároveň uvádzame 5 nezvratných dôvodov:
- Sladký dezert vyruší chuť predošlých pokrmov, pikantný syr na ňu jednoducho nadväzuje.
- Niekoľko kúskov syra na záver vás nepresýti.
- Po jedle syr vďaka menším porciám dokonale doceníte.
- Aj syr môže niesť stopy sladkosti – vyskúšajte kvalitný ementál alebo gorgonzolu.
- Pokiaľ trváte na niečom sladkom, skombinujte syr s džemom, sladkou omáčkou alebo čatní.
Ochutené hermelíny ako dezert
Suroviny pre 4 osoby:
2 ks syra s bielou plesňou s cibuľkou a pažítkou, 2 ks syra s bielou plesňou s červenou paprikou, 2 fl. červené víno (Modrý Portugal alebo Merlot), 200 g celozrnné a biele pečivo, 100 g vlašské orechy, 100 g sladkasté jabĺčka, 100 g zrelé hrušky
Postup:
Syry vyberieme z chladničky a nakrájame ich na malé trojuholníky. Všetky ostatné prílohy si tiež nakrájame na malé kúsky (jabĺčka, pečivo, hruška). S konzumáciou by ste mali začať, keď majú syry izbovú teplotu, čo je asi 20 minút od doby, keď ich vyberiete z chladničky. Pri konzumácii začnite výraznejšou chuťou Hermelínu s červenou paprikou, ktorý skombinujte s celozrnným pečivom, zrelou hruškou a vlašskými orechmi. Sviežu cibuľku a pažítku na syre s lahodným krémovým jadrom kombinujte s bielym pečivom a sladkastými jabĺčkami. Obe kombinácie si budú skvele rozumieť s ľahkými a sviežimi ovocitými červenými vínami.
Tip na servírovanie:
Skúste využiť exkluzívne materiály, napríklad tmavú bridlicovú dosku alebo granit, aby syr vynikol. Spolu s bielym obrusom a ďalšími elegantnými, jednoduchými materiálmi bude všetko nielen skvelo chutiť, ale aj vyzerať.