6 potravín, ktoré pomôžu s brušným tukom

Ak sa venujeme zdraviu a dbáme o seba, zrejme už vieme, že tuk v oblasti brucha je najnebezpečnejším. Postava v tvare hrušky, teda širšie boky, úzky pás neprináša také zdravotné riziká, ako keď máme postavu v tvare jablka – teda najviac tuku uloženého v oblasti pásu. Ako odstrániť alebo aspoň zmierniť toto nebezpečné vlastníctvo? Vyskúšajme tieto potraviny, ktoré pomôžu s brušným tukom:

Celozrnné pečivo

V prvom rade vymeňme biele pečivo za celozrnné. Biele pečivo z rafinovaných surovín obsahuje okrem iného i vysoké množstvo cukru a má vysoký glykemický index. Celozrnné výrobky obsahujú menej cukru a minimalizujú vplyv na hladinu inzulínu. Taktiež pozitívne ovplyvňujú spôsob, akým si telo ukladá tuk.

Mrazený jogurt

Namiesto obľúbenej zmrzliny alebo koláčika si doprajte mrazený jogurt. Vyberajte si však jogurty neochutené, nesladené a bez prídavku umelých prísad. Vytvoríte si tak zdravú maškrtu, ktorú môžete ozdobiť čerstvým ovocím. Vynikajúcim ovocím na zníženie objemu brušného tuku sú čučoriedky. Sú schopné totiž zmeniť spôsob, akým spracúvame tuk a cukor v našej strave. 

Olivový olej a orechy pomôžu s brušným tukom

Konzumovať stravu bohatú na zdravé mastné kyseliny, ktoré obsahuje listová zelenina, olivový olej a ryby má veľké výhody pre náš zdravotný stav. Španielska štúdia ukázala, že už po mesiaci takejto stravy môžeme výrazne schudnúť v oblasti pása a stratiť brušný tuk. Dôležité je však tiež to nepreháňať, pretože olej má ako tuk vysoký počet kalórií, podobne je to i s orechmi. Ak ich budeme jesť priveľa, nebude to mať za následok optimalizáciu hmotnosti a stratu tuku, avšak pravidelná mierna konzumácia  – lyžica-dve olivového oleja denne a za hrsť orechov určite áno. 

pomôžu s brušným tukom
https://www.shutterstock.com

Jablčný ocot

Znovuobjavený fenomén prospešný pre ľudský organizmus z mnohých stránok skvele chutí na šalátoch. Je zásobárňou dôležitých vitamínov, minerálnych látok, esenciálnych aminokyselín a enzýmov, pričom má celý rad liečivých účinkov – najvýraznejších zo všetkých octov. Obsahuje tiež pektín, betakarotén, draslík, vápnik, železo, horčík. Podporuje trávenie, rýchlosť  metabolizmu, zabraňuje problémom s tráviacimi orgánmi a poruchám trávenia.

pomôžu s brušným tukom
https://www.shutterstock.com/

Mohlo by vás zaujímať

Jablčný ocot

Jablčný ocot a jeho benefity

V dnešnej dobe je jablčný ocot neoddeliteľnou súčasťou nielen pokrmov, ale aj iných bežne používaných výrobkov. Najstaršie zmienky o jeho použití sa datujú okolo roku 10 000 pred… Čítaj ďaľej

Kiwi pomôžu s brušným tukom

Obsahujú dvakrát toľko vitamínu C ako pomaranče, viac vlákniny ako jablká a veľa vitamínu E – viac ako avokádo, pritom majú menej ako 50 kalórií. Posilňujú imunitu, preventívne pôsobia proti rakovine, udržiavajú zdravý krvný tlak a normálne fungovanie srdca. Obsahujú cenné prebiotiká, ktorými sa živia priateľské baktérie v našich črevách, čo podporuje metabolizmus a tiež stratu brušného tuku.  

pomôžu s brušným tukom
https://www.shutterstock.com

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach