Ázijská exotika na tanieri

Ázijská kuchyňa, to nie je len suši či kura Kung Pao. Rozmanitosť tajomných krajín ďalekého Orientu sa odráža aj v exotických chutiach ich národných kuchýň. Ochutnajte aj vy jedinečné spojenie typických ázijských ingrediencií v špeciálnom exotickom menu, na ktoré vás v apríli pozýva Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum.

na tanieri

Pod pojmom ázijská kuchyňa si najčastejšie predstavujeme špeciality z Japonska, Číny, Thajska či Indie. Novým trendom vo svete gastronómie sa však stáva aj vietnamská kuchyňa. „Národná kuchyňa Vietnamu je akýmsi pomyselným priesečníkom japonskej, čínskej, indickej a thajskej gastronómie. Z každej si berie určité typické ingrediencie, ktoré následne mieša do chuťovo zaujímavých jedál,“ vysvetľuje šéfkuchár Michal Hečko zo Signature Restaurant, Bar & Lounge, hotela Mercure Bratislava Centrum.

To, čo však robí ázijskú kuchyňu pre našinca takou zaujímavou nie sú len exotické ingrediencie. Jedlá ďalekého Orientu sa okrem výrazných, často korenistých chutí, vyznačujú aj ľahkosťou. „Základ tvorí biele mäso, hydina a najmä ryby doplnené zeleninou, sójou, tofu či hubami. Ryža či rezance často nie sú len prílohou hlavného chodu, ale tvoria základ jedál,“ hovorí šéfkuchár Michal Hečko. Čerstvé a krátko tepelne upravované suroviny si zachovávajú väčšinu svojich minerálov, bielkovín, uhľohydrátov, aminokyselín a vlákniny. Vďaka tomu je ázijská kuchyňa považovaná za najzdravšiu na svete.

na tanieri

V čom sa kuchyne jednotlivých krajín medzi sebou líšia, je najmä spôsob prípravy jedla. Kým japonskí kuchári ingrediencie upravujú len veľmi jednoducho na pare, na grile alebo ho servírujú surové, Číňania všetko pripravujú vo woku, kde sa postupne stretnú všetky ingrediencie. Nezvyčajným nie je opekanie či smaženie mäsa či zeleniny, ale dokonca ani ryže a rezancov. Japonci sú striedmi aj v používania korenín – radšej nechávajú vyniknúť prirodzené chute ingrediencií. Naopak, štipľavé a aromatické korenia ako chilli, karí alebo koriander dominujú v indickej a thajskej kuchyni. Typickým pre orientálne krajiny je kombinovanie viacerých chutí, avšak pri zachovaní chuťovej harmónie. Rôzne kombinácie kyslej, horkej, sladkej, slanej a štipľavej chuti bývajú zastúpené takmer v každom jedle, pričom týmto pravidlom sa riadi predovšetkým čínska kuchyňa, vysvetľuje šéfkuchár Michal Hečko zo Signature Restaurant, Bar & Lounge, hotela Mercure Bratislava Centrum.

Rovnako ako delikátna chuť pokrmov, je však pre východné kultúry dôležité stolovanie či estetika a pestrosť jedla na tanieri. Predovšetkým Japonci a Číňania si dávajú na servírovaní obzvlášť záležať. Hoci by ste v Japonsku tradičný európsky príbor hľadali len márne, japonskí gurmáni nás predbiehajú v počte rôznych porcelánových mištičiek a podnosov, na ktorých je jedlo uložené. Navyše aj jedlo samotné musí oku lahodiť – suroviny sú úhľadne krájané na rovnako malé kúsky, a to nielen preto, aby sa dalo jednoducho uchopiť paličkami, ale najmä preto, aby naservírované pekne vyzeralo.

na tanieri

Aj tento rok vás Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum pozýva ochutnať exotické ázijské menu. „Rozmanitosť ázijskej kuchyne sa v našom exotickom menu spája s dobre známymi a kvalitnými európskymi surovinami. Napríklad ponúkame kvalitné mäso z bravčovej panenky s arašidovou satay omáčkou a jasmínovou ryžou,“ opisuje menu šéfkuchár Hečko. Na úvod odporúčame ochutnať delikátnu japonskú Tom Kha Gai s kokosovým mliekom, kuracím mäsom a citrónovou trávou. Ako hlavný chod máte na výber hneď tri zaujímavé špeciality. Ak nemáte chuť na bravčovú panenku so satay omáčkou, vyskúšajte vynikajúce indické kuracie prsia s tandoori masala omáčkou a chlebom naan. Alternatívou pre tých, ktorí milujú ryby sú kúsky butterfish s domácou kari pastou, sójovými klíčkami a jasmínovou ryžou. Sladkou bodkou exotického menu je domáci čokoládový brownies so sorbetom z jasmínového čaju servírovaný s pikantným ovocím.

Príďte aj vy spoznať rozmanitosť ázijskej kuchyne. Srdečne vás pozývame na špeciálne exotické menu, ktoré je v ponuke od 6. do 29. apríla 2016 v Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum.

Recepty

Thajská polievka Tom Kha Gai s kuracím mäsom a čerstvým koriandrom

Bravčová panenka v satay omáčke so sezamovou zeleninou a s jasmínovou ryžou

Kuracie prsia s tandoori masala omáčkou, chliebom Naan a grilovanou zeleninou

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach