Citrusová marmeláda s levanduľou

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Citrusová marmeláda s levanduľou – suroviny ( rozpočet na asi 4 poháre à 350 ml ):

500 g filetiek z pomarančov, 500 g filetiek z citrónov, 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1, 1 kg cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 zarovnaná KL kyseliny citrónovej, kôra z 1 chemicky neošetreného citróna, 1 zarovnaná KL sušenej alebo čerstvej levandule (kvietkov)

Citrusová marmeláda s levanduľou

Postup:

Na prípravu marmelády vložíme do veľkého hrnce filetky z pomarančov a citrónov. Pridáme obsah balenia Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, vanilínový cukor, kyselinu citrónovú a citrónovú kôru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Pridáme levanduľu a odstavíme. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevarenej marmelády. Ak je po vychladnutí marmeláda málo tuhá, vmiešame do nej ešte 1 zarovnanú KL kyseliny citrónovej . Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Mohlo by vás zaujímať

Citrusová dreň s čokoládou

Citrusová dreň s čokoládou

25 minútCitrusová dreň s čokoládou – suroviny ( na 4 nanuky potrebujeme ): 2 pomaranče, 2 tyčinky pomaranče v čokoláde, 100 ml vody, 1 grep, 2 lyžice… Čítaj ďaľej

Tip:

Marmeláda s kvietkami levandule sa hodí na čerstvé pečivo, do tort a rolád. Pár lyžíc marmelády vyšľahaných so studeným mliekom a kopčekom zmrzliny vytvorí lahodný osviežujúci shake.

Filetovanie citrusov: ostrým nožom orežeme po celom obvode pomarančovú a citrónovú kôru až na dužinu. Pozdĺž bielej šupky vykrajujeme plátky tak, aby sme získali čistú pomarančovú dužinu.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach