Citrusová marmeláda s levanduľou – suroviny ( rozpočet na asi 4 poháre à 350 ml ):
500 g filetiek z pomarančov, 500 g filetiek z citrónov, 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1, 1 kg cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 zarovnaná KL kyseliny citrónovej, kôra z 1 chemicky neošetreného citróna, 1 zarovnaná KL sušenej alebo čerstvej levandule (kvietkov)
Postup:
Na prípravu marmelády vložíme do veľkého hrnce filetky z pomarančov a citrónov. Pridáme obsah balenia Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, vanilínový cukor, kyselinu citrónovú a citrónovú kôru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Pridáme levanduľu a odstavíme. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevarenej marmelády. Ak je po vychladnutí marmeláda málo tuhá, vmiešame do nej ešte 1 zarovnanú KL kyseliny citrónovej . Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Mohlo by vás zaujímať
Tip:
Marmeláda s kvietkami levandule sa hodí na čerstvé pečivo, do tort a rolád. Pár lyžíc marmelády vyšľahaných so studeným mliekom a kopčekom zmrzliny vytvorí lahodný osviežujúci shake.
Filetovanie citrusov: ostrým nožom orežeme po celom obvode pomarančovú a citrónovú kôru až na dužinu. Pozdĺž bielej šupky vykrajujeme plátky tak, aby sme získali čistú pomarančovú dužinu.