Zimná pomarančová marmeláda

Doba prípravy 20 minútNáročnosť

Zimná pomarančová marmeláda – suroviny ( 4 poháre à 375 ml):

nakrájaná kôra z 3 chemicky neošetrených pomarančov, 500 g pomarančových filetiek (asi z 9 väčších pomarančov), 500 ml 100 % pomarančovej šťavy, 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker, 500 g cukru

pomarančová marmeláda

Postup:

Pomaranče umyjeme teplou vodou a osušíme. Olúpeme veľmi tenkú vrstvu kôry, ktorú nakrájame na jemné prúžky, alebo môžeme použiť škrabku na citrusy. Všetky pomaranče vyfiletujeme* a rozmixujeme. Do veľkého hrnca vložíme rozmixované pomaranče, šťavu a kôru. Obsah balíčka Gelfix Extra zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevarenej marmelády. Ak je po vychladnutí málo tuhá, vmiešame do nej ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Pomarančová marmeláda je vynikajúca.

Mohlo by vás zaujímať

Paštrnákovo-pomarančová marmeláda

60 minútPaštrnákovo-pomarančová marmeláda – suroviny (rozpočet na 2 poháriky á 500 ml ): 1 kg paštrnáku, 20 g čerstvého zázvoru, 6 ks chemicky neošetrených pomarančov, 1… Čítaj ďaľej

* Filetovanie pomaranča:
Ostrým nožom orežeme po celom obvode pomaranča kôru až na dužinu. Potom pozdĺž bielej šupky vykrajujeme filetky tak, aby sme získali čistú pomarančovú dužinu.

Tip:
Milovníci zázvoru si môžu marmeládu dochutiť kúskom strúhaného zázvoru.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach