Suroviny na tekvicový chlebík s vlašskými orechmi:
1 1/4 šálky polohrubej múky, 1 lyžička mletého ďumbiera, 1 lyžička škorice, 3/4 lyžičky sódy bikarbóny, 1/4 lyžičky soli, 1 šálka nesladenej postrúhanej tekvice, 2/3 šálky hnedého cukru, 1/4 rastlinného oleja alebo oleja z vlašských orechov, 2 veľké rozšlahané vajcia, 1 lyžička vanilkovej esencie, 1/2 šálky vlašských orechov, posekaných nahrubo, 1/2 šálky sušených brusníc
Postup:
Rúru rozohrejeme na 180 C. Formu na chlebíček zľahka vymastíme sprejom. Do stredne veľkej misy preosejeme múku, pridáme ďumbier, škoricu, sódu bikarbónu a soľ. V inej strednej mise zmiešame tekvicu, cukor, olej, vajcia a vanilkovú esenciu na hladkú zmes. Primiešame múčnu zmes a spracujeme na rovnomerne vlhké cesto. Primiešame vlašské orechy a brusnice. Cesto preložíme do pripravenej formy. Pečieme asi 45 minút, kým špáradlo zapichnuté doprostred cesta nevytiahneme čisté. Chlebík vyklopíme na drôtenú mriežku a necháme vychladnuf.
Mohlo by vás zaujímať
Rada:
Koláčiky sú sladké a sýte, keksíky sa často podávajú k popoludňajšiemu čaju. Tradične sa robia z masla, cukru, vajec a smotany. V tomto recepte sa vajcia nepoužívajú a cmar nahrádza smotanu, čo všetko znižuje množstvo nasýtených tukov na minimum a bez ujmy na chuti.