Orechová roláda

Doba prípravy 90 minútEnergia: 630 kcal.Náročnosť

Orechová roláda – suroviny:

6 dkg hladkej múky,5 dkg vlašských alebo lieskových orechov, 5 vajec, 8 dkg kryštálového cukru

Plnka: 3/16 l mlieka, 15 dkg kryštálového cukru, 1 čajovú lyžičku vanilínového cukru, 2 dkg vanilkového pudingu v prášku, 1 žĺtok, 10 dkg rastlinného tuku, 20 dkg masla, 1/16 l vody, 5 dkg práškového cukru, 10 dkg vlašských orechov, soľ, kryštálový cukor, vanilínový cukor, škoricu a rum

Orechová roláda
https://www.shutterstock.com

Postup:

Cesto:

Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Rúru na pečenie predhrejeme na 200°C. Preosejeme múku a pomiešame s lieskovými orechmi alebo mletými vlašskými. Oddelíme žĺtky od bielkov. Vymiešame žĺtky s 1/3 cukru, 1 štipkou soli, 1 čajovou lyžičkou vanilínového cukru a štipkou škorice na jemný krém. Bielky so zvyšným cukrom vyšľaháme na sneh. Jednu tretinu snehu rýchlo vmiešame do vaječnej masy. Opatrne vmiešame do masy zvyšok snehu a múku s orieškami. Masu hladko rozotrieme na plech a pečieme v predhriatej rúre asi 12 minút. Hotové cesto posypeme kryštálovým cukrom, položíme naň papier na pečenie a preklopíme. Necháme vychladnúť.

Plnka:

Na prípravu plnky zmiešame asi 1/8 l mlieka, polovicu kryštálového cukru, vanilínový cukor, štipku soli a privedieme do varu. Vymiešame zvyšok mlieka s pudingovým práškom na hladkú masu, nalejeme do vriaceho mlieka, za stáleho miešania varíme cca 20 sekúnd. Nalejeme do misky krém, pomiešame so zvyškom cukru a miešame ďalej. Nakrájame na malé kúsky rastlinný tuk, pridáme do krému a miešame, kým krém vychladne na izbovú teplotu. Rozdelíme na malé kúsky teplé maslo a vmiešame. Krém necháme vychladiť. Zvaríme vodu s práškovým cukrom. Pridáme vlašské orechy a za stáleho miešania privedieme opäť do varu. Zmes odstavíme z plameňa, pridáme dve polievkové lyžice rumu. Masu dáme vychladiť. Vmiešame orieškovú masu do jednej tretiny maslového krému. Potom pomaly vmiešame zvyšok maslového krému.

Mohlo by vás zaujímať

Orechový nákyp

30 minútEnergia: 365 kcal.Energetická hodnota jednej porcie: 365 kcal Suroviny (rozpočet pre 3 porcie): 6 vajec, 14 dkg kryštálového cukru, kôru z 1 citróna, 14 dkg vlašských… Čítaj ďaľej

Príprava rolády:

Stiahneme papier na pečenie z orieškového cesta. Potom ho rovnomerne potrieme krémom, zvinieme a dáme do chladničky na cca. 1 hodinu. Orechová roláda je hotová. Pred podávaním nakrájame roládu na rezy.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach