Musaka

Doba prípravy 80 minútNáročnosť

Grécka kuchyňa

Suroviny:

3 stredne veľké baklažány, 1 lyžica soli, 1/2 hrnčeka olivového oleja, vrstva mletého mäsa, 2 lyžice olivového oleja, 1 veľká cibuľa, posekaná nadrobno, 500 g mletej hovädziny, 2 lyžice suchého bieleho vína, 425 g paradajkového pretlaku z konzervy, 1 1 lyžica nadrobno posekanej petržlenovej vňate, 2 lyžičky nadrobno posekanej mäty, 1/2 lyžičky mletej škorice, 1/4 lyžičky mletého bieleho korenia.
Syrová omáčka: 90 g masla, 1/3 hmčeka hladkej múky, 2 hrnčeky mlieka, 2 rozšľahané vajcia, 2/3 hrnčeka postrúhaného syra romano

Musaka
Postup:

Neošúpaný baklažán pokrájame na plátky, hrubé así 1 cm. Po obiivoch stranách ich posolíme a necháme odstáť v site 1 hodinu. Potom baklažán prepláchneme studenou vodou a necháme dôkladne odkvapkať. Napokon plátky postláčame v papierových útierkach, aby v nich ostalo čo najmenej vody. Pripravíme si vrstvu mletého mäsa: v hrnci rozohrejeme olej. Pridáme cibuľu a mleté mäso. Premiešavame na silnom ohni asi 10 minút, kým mäso nezhnedne a všetka tekutina sa neodparí. Pridáme víno, paradajkový predak, bylinky, škoricu a korenie. Necháme zovrieť, zmíernime oheň, prikryjeme a dusíme 20 minút. Občas premiešame. Odkryjeme a dusíme ďaľších 10 minút. Prípravíme si syrovú omáčku: v malej panvici rozohrejeme maslo a pridáme múku. Premiešavame na slabom ohni asi 2 minúty. Postupne pridávame mlieko a omáčku vymiešame dohladka. Miešame asi 5 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Varíme ešte 1 mínútu a odstavíme. Pridáme vajcia a syr a vyšľaháme na hladko.

Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Na panvici rozohrejeme olej. Baklažánové plátky opražíme dozlatista, vyberieme ich na papierové utierky, aby odkvapkali. Potom ich rozdelíme na tri časti. Jednu časť rozložíme na spodok plytkej ohňovzdornej misy. Druhú vrstvu bude tvoriť polovica mletého mäsa, ďaľšiu baklažány, zvyšok mäsa a napokon baklažány. Navrch nalejeme syrovú omáčku. Pečieme 45 minút alebo do zlatista.

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach