Ako umývať a ošetrovať dosky na mäso?

Drevené dosky, ktoré používame na spracovanie mäsa sú azda najzaťaženejšou kuchynskou pomôckou. Ak chceme, aby nám dlho vydržali a boli v dobrom stave, mali by sme sa o ne vedieť starať. Ako ich vyčistiť a udržiavať?

Trik so soľou

Pri pravidelnom používaní určite budeme chcieť osviežiť povrch dosky na mäso, aby sme znížili opotrebovanie a nebolo až tak viditeľné. Jednoducho dosku posypeme soľou a necháme cez noc pôsobiť. Nasledujúce ráno soľ jemne zoškrabneme a dosku utrieme. Väčšina známok opotrebovania by mala byť takmer neviditeľná a mäsiarska doska bude pripravená na použitie.

Čistenie a dezinfekcia každý deň

Každé použitie zanecháva stopy, navyše surové mäso môže obsahovať rôzne patogény, takže aj dezinfekcia je nevyhnutná. Všetky prilepené zvyšky zľahka zoškrabeme špachtľou a potom pomocou vlhkej handričky utrieme povrch jemným saponátom a vodou.

Nakoniec zmiešame rovnaký diel vody a rovnaký diel bieleho octu v rozprašovači, nastriekame na povrch dosky a utrieme ďalšou vlhkou handričkou. Povrch po čistení vždy vysušíme čistou a suchou handričkou z mikrovlákna.

Rozliatu tekutinu rýchlo utrime

Ak sa nám na drevenú dosku rozliala tekutina alebo zostala na nej šťava z mäsa, čo najskôr ju utrime. Len tak predídeme dlhodobému poškodeniu. Vzhľadom na povahu materiálu, ak do dreva vsiaknu nejaké tekutiny, spôsobí to jeho roztiahnutie a zmäknutie – to zase ovplyvní pevnosť lepených spojov a celkový vzhľad drevenej dosky.

Mohlo by vás zaujímať

Ťažko odstrániteľná špina: Ako sa jej zbaviť?

Ťažko odstrániteľná špina Pripáleniny • Napustite do hrnca trochu vody, tak aby pokrývala dno, pridajte prostriedok na umývanie riadu alebo jedlú sódu a ľahko vodu… Čítaj ďaľej

Dosku pravidelne olejujme

Vždy, keď je pracovná doska suchá a vyzerá unavene, natrime ju minerálnou vrstvou – vyberme si potravinársky minerálny olej, ktorý je bezpečný pre potraviny. Najskôr vyčistime povrch a nanesme tenkú vrstvu oleja suchou handričkou z mikrovlákna. Pred použitím ho nechajme asi hodinu zaschnúť. Proces olejovania opakujme každých pár mesiacov.

Drevené pracovné dosky prinášajú do kuchyne okamžité teplo. Vyžadujú si síce pravidelné mazanie, no s trochou starostlivosti sa to dá realizovať veľmi jednoducho. Napriek tomu, že dosky starnú, dokážu vydržať celé desaťročia. Takže smelo do toho!

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach