Chutné zeleninové šaláty

Konzumovať zeleninové šaláty je nielen veľmi chutné, ale aj zdravé. Dôležitou súčasťou každého šalátu je marináda, ktorá sa pripravuje v rozličných chuťových variantoch podľa vlastnej fantázie a chuťových požiadaviek.  Je jedno, či si kúpite  pestrú zmes listových šalátov v obchode, alebo si zeleninu podľa vlastnej ľubovôle namiešate sami.  Aby  šalát skutočne chutil, môžete si marinády namiešať z rôznych ingrediencií, vďaka ktorým šalát získa vždy novú a zaujímavú chuť. Aj tu existujú rôzne možnosti, napríklad:

♥ Jogurt, orechy nasekané nahrubo, soľ a med

♥ Jogurt, trocha olivového oleja, citrónová šťava, kôpor posekaný nadrobno, soľ, cukor (med), pár kvapiek tabasca.

♥ Citrónová šťava, olivový olej, mletá paprika (na hrot noža), cibuľa nastrúhaná najemno, cukor (med), soľ a čierne korenie.

♥ Kečup,, nastrúhaná cibuľa, , olej, citrónová šťava, vínny ocot, med, soľ a kajenské korenie

♥ Horčica, , olivový olej, jogurt, soľ, med a bazalka

♥ Jogurt, karí korenie, sójová omáčka, med, soľ

♥Horčica, olivový olej, citrónová šťava, cesnak nasekaný najemno, soľ a med

Každá z týchto omáčok – marinád – dodá šalátu osobitú, zaujímavú chuť a pričiní sa o radostnú konzumáciu surovej stravy. Kyselina citrónová a octová, ktoré sa využívajú pri príprave šalátov, na krátky čas brzdia rozmnožovanie škodlivých baktérií. Tuhé šaláty sa polievajú marinádou alebo dresingom najmenej 15 minút pred podávaním, aby sa chute dôkladne vstrebali. Jemné zelené šaláty však polievame marinádou až tesne pred podávaním, inak stratia svieži vzhľad a chrumkavosť.

Túto zaujímavú inšpiráciu sme vybrali z knihy Kataríny Horákovej, Umenie zdravo žiť.

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach