Vysoký tlak? Tieto potraviny vám ho pomôžu skrotiť!

Hypertenzia alebo vysoký krvný tlak je najbežnejším rizikovým faktorom srdcových chorôb. Žiaľ, netýka sa len starších, ale čoraz mladších ľudí. Podiel na tom má, samozrejme, aj stres, ale tiež nezdravý životný štýl. Viete o tom, že viac ako 1 miliarda ľudí na celom svete má vysoký krvný tlak?

Zdravá výživa je nevyhnutná na zníženie krvného tlaku a udržanie optimálnej hladiny. Výskumy ukazujú, že ak zahrnieme určité potraviny do každodenného jedálnička, vieme ovplyvniť aj hodnotu krvného tlaku. Znižujú ho najmä potraviny, ktoré obsahujú draslík a horčík:

Citrusové plody

Citrusové plody, vrátane grapefruitu, pomarančov a citrónov, majú výrazné účinky na zníženie krvného tlaku. Sú nabité vitamínmi, minerálmi a rastlinnými zlúčeninami, ktoré podporujú zdravie srdca. Vedci tento efekt citrusov pripisujú obsahu kyseliny citrónovej a flavonoidov. Pohár grapefruitovej, pomarančovej alebo riedenej citrónovej šťavy každý deň je určite dobrý nápad.

Losos a iné mastné ryby

Mastné ryby sú vynikajúcim zdrojom omega-3 tukov, ktoré majú významné zdravotné výhody pre srdce. Tieto tuky taktiež pomáhajú znížiť hladinu krvného tlaku, znižujú totiž zápal a hladinu látok, ktoré sťahujú cievy (oxylipíny).

Mangold

Mangold je listová zelenina, nabitá výživnými látkami regulujúcimi krvný tlak – vrátane draslíka a horčíka. Jedna šálka (145 gramov) vareného mangoldu nám dodá 17 % dennej potreby draslíka a 30 % dennej potreby horčíka.

Draslík i horčík sú nevyhnutné pre reguláciu krvného tlaku. Pomáhajú znižovať krvný tlak pomocou niekoľkých mechanizmov, napríklad horčík blokuje pohyb vápnika do buniek srdca a artérií a umožňuje tak relaxáciu krvných ciev.

Mohlo by vás zaujímať

Máte problémy s vysokým tlakom?

Máte problémy s vysokým tlakom? Dajte si pozor na klimatizáciu a zmeny teplôt Vedeli ste o tom, že pacientom s vyšším krvným tlakom sa v teplých letných mesiacoch tlak… Čítaj ďaľej

Tekvicové semiačka

Malé, ale plné živín. Tekvicové semiačka sú koncentrovaným zdrojom výživných látok dôležitých pre reguláciu krvného tlaku, vrátane horčíka, draslíka a arginínu – aminokyseliny potrebnej na produkciu oxidu dusnatého, ktorý je nevyhnutný pre relaxáciu krvných ciev a zníženie krvného tlaku.

Ukázalo sa, že aj tekvicový olej je silným prírodným liekom na vysoký krvný tlak.

Fazuľa a šošovica

Aj fazuľa a šošovica sú bohaté na živiny, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak. Obsahujú vlákninu, horčík a draslík. Početné štúdie preukázali, že pravidelná konzumácia fazule a šošovice reálne pomáha znížiť vysoký krvný tlak.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach