Jablčný ocot: Skutočne vám pomôže schudnúť?

Patríte medzi tých, ktorí veria, že pitie jablčného octu pomôže schudnúť? Má to fungovať na základe faktu, že kyselina octová vyrobená počas fermentačného procesu pomáha kontrolovať chuť do jedla a spaľovať tuky. Avšak – podľa odborníkov – si pitím jablčného octu si môžeme aj ublížiť.

Čo je vlastne jablčný ocot? Nie je to nič iné ako jablkový mušt s kvasinkami, ktoré sa pridávajú na spustenie procesu fermentácie. Najčastejšie sa užíva pridaním dvoch polievkových lyžíc do vody, hoci niektorí ho neriedia. Jedna polievková lyžica jablčného octu obsahuje iba tri kalórie. Takže z tohto pohľadu určite nepriberiete.

Čo hovorí veda o jablčnom octe a chudnutí

Existujú určité dôkazy o tom, že kyselina octová, zlúčenina produkovaná počas fermentácie, môže podporiť chudnutie, pretože kyselina octová sa vie zamerať na telesný tuk. Malé množstvo kyseliny octovej v jablčnom octe aktivuje metabolizmus a pomáha telu využívať tuk ako formu energie namiesto jeho ukladania.

Kyselina octová zároveň môže potlačiť chuť do jedla. Ukázalo sa, že jablčný ocot je najefektívnejší v kombinácii so stravou plnou škrobových jedál, pretože kyselina spomaľuje trávenie škrobu. To by mohlo potenciálne pomôcť tým, ktorí chcú schudnúť.

Existujú tiež dôkazy, že pitie jablčného octu pred škrobovým jedlom udrží hladinu cukru v krvi stabilnú. Takže je menej pravdepodobné, že budete túžiť po sladkom občerstvení.

Mohlo by vás zaujímať

jablčný ocot pomôže

Jablčný ocot pomôže na trávenie

Prejedli ste sa? Jablčný ocot pomôže! Po zabíjačke, fašiangovom hodovaní či iných hostinách, keď žalúdok nemôže naplno pracovať, zaručene pomôže elixír, ktorý si však treba… Čítaj ďaľej

Vyskúšať môžeme, ale zázraky nečakajme

Odborníci tvrdia, že to s pitím riedeného octu môžeme vyskúšať, ale nemyslime si, že z toho hneď schudneme. S octom, a to aj jablčným opatrne. Mali by sme ho piť len pred jedlami s vysokým obsahom škrobu, napríklad zemiakmi alebo ryžou. Oficiálne odporúčané dávkovanie neexistuje, pretože výskum v oblasti použitia jablčného octu je obmedzený, ale nedávajte si viac ako dve polievkové lyžice do šálky vody. Kyselinu octová vo väčšom množstve môže veľmi ľahko spôsobiť popáleniny pažeráka, reflux alebo narušiť zubnú sklovinu.

Jeden príklad za všetky: 28-ročnej žene diagnostikovali nízky obsah draslíka a osteoporózu v dôsledku konzumácie jablčného octu. Pila 30 mililitrov octu denne.

Aj diabetici by mali byť pri užívaní jablčného octu opatrní, pretože si môžu znížiť hladinu cukru v krvi. Niektoré lieky, ako je inzulín, digoxín (používaný na liečbu srdcových problémov) a diuretiká negatívne interagujú s jablčným octom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach