Vychutnajte si v lete paradajky

Zelenina, ktorá vyhráva v lete svojou chuťou  je paradajka.

Čerstvá, voňavá, odtrhnutá zo záhradky. V súčasnosti je známych viac ako 4000 rôznych druhov.  Ide o kyslú zeleninu, ktorá má na organizmus opačný zásaditý účinok. Nie je typicky slovenskou zeleninou, pochádza z Južnej Ameriky z oblasti Ánd a pôvodne sa využívala ako okrasná rastlina.

paradajky Paradajky sa vyznačujú liečivými účinkami, patria medzi najzdravšie druhy zeleniny. Obsahujú množstvo vitamínov a antioxidantov. Posilňujú imunitu, znižujú riziko rakoviny, srdcovo-cievnych ochorení, bojujú proti nadváhe, cukrovke a spomaľujú starnutie. Majú silný antibiotický a močopudný účinok. Nachádzajú sa v nich vitamíny A, B, C, E, zinok, betakarotén, draslík, železo a zinok.  Obsahujú látku lykopén, ktorá zabraňuje rastu rakovinových buniek. Dokážu znížiť riziko vzniku nádoru až o 73 %. Táto látka sa najlepšie uvoľňuje pri tepelnej úprave. Odporúčame preto skombinovať paradajky s olivovým olejom, telo ju ľahšie prijme.

Napriek veľkému množstvu prospešných účinkov sa neodporúča jednostranná častá konzumácia, pretože môže dôjsť k narušeniu metabolizmu vápnika v tele.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča zjesť jedenásť kilogramov rajčiakov na osobu ročne. Vyskúšajte napríklad čerstvú paradajkovú šťavu. Prípadne vhodné sú rôzne tepelné úpravy v podobe kečupov, pretlakov alebo pyré, ktoré vhodne doplnia jedálny lístok.

Dávajte si však pozor na nedozreté plody, tie sú naopak pre telo škodlivé. Obsahujú totiž alkaloidy, ktoré sú vo väčšom množstve jedovaté. Preto vždy konzumujte len dozreté plody.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach