„Potešenie zo stolovania pozná každý vek, každý čas a každá krajina. Spája sa so všetkými inými pôžitkami a sprevádza nás po celý život“. Tak hovorí Brillat – Savarin, slávny gastronomický spisovateľ 18. storočia. Potešenie zo stolovania, a azda až priveľkú záľubu v lahôdkach, môžeme nájsť napríklad už aj pred dvoma tisíckami rokov, hoci hneď v starom Ríme. Dodnes sa meno Lucia Luculla, inak rímskeho vojvodcu a Césarovho súčasníka, spája s predstavou bohatých, takzvaných „lukulských hodov“.
Keď sa povie „a la Colbert“
Na jedálných lístkoch a ponukách reštaurácii všade na svete môžeme nájsť mená, ktoré spravidla majú
v histórii iné miesto ako v gastronómii. Tak napr. významná osobnosť francúzskych dejín Jean Baptiste Colbert, štátnik, merkantilista, bol známy ako veľký labužník. A tak ešte dnes sa pripravujú a sú v ponuke špeciality podľa receptov „ a la Colbert“, nie práve najjednoduchších – jedným z nich je napríklad bravčové mäso, obložené šampiňónmi, údenou slaninkou, petržlenom, kečupom, kelom, cibuľkou a upečené zvláštnym spôsobom.
Stroganov a vodka, Esterházyho roštenky
Alebo meno Stroganov, ktoré patrilo najbohatšiemu ruskému kupeckému rodu 16. a 17. storočia a spája sa tiež s Jermakovou výpravou na Sibír, poznajú gurmáni ako „Beaf Stroganov“ – hovädzie mäso, flambované na vodke, so smotanou a paprikou.
Ak si niekedy pripravíte roštenky so zeleninou, možno to bude práve na takzvaný. „Esterházyho spôsob“, toho Esterházyho, ktorý sa svojho času nepohodol s Napoleonom…
Skadiaľ prišli pralinky?
Pralinky – obľúbené cukrovinky, majú tiež svoju malú históriu. Keď niekedy v 17. storočí francúzsky maršál Comte de Praslin po prvý raz servíroval svojim hosťom pražené mandle spolu s inými drobnými sladkosťami, určite nemal ani potuchy, že aj o tristo rokov budú malé sladkosti s jeho menom, obľúbené a populárne na celom svete.
A čo takto Holštajnské rezne?
Bolo by prirodzené sa domnievať, že takzvaný „Holštajnský rezeň“ vďačí svojmu menu Holštajnsku, jednej zo severnej oblastí Nemecka. Ale omyl! Jeho pôvod je iný. Bol to F. A. von Holstein, významná politická postava Bismarckovej éry v Nemecku 19. storočia. Starý mládenec, čudák, ale aj fajnšmeker a štamgast istej berlínskej reštaurácie. A práve v tej mu domáci kuchár pripravil teľacie rezne s pestrou oblohou, ktorú dnes poznáme ako „holštajnské“.
Torta Malakov vznikla počas Krymskej vojny
Z obdobia Krymskej vojny pochádza iná špecialita. Keď totiž v r. 1855 francúzske vojska obliehali Sevastopol, v boji o Malakovskú pevnosť sa vyznamenal najmä generál Jean Jaques Péllissier. Pevnosť dobyl, za čo si vyslúžil titul „ vojvoda malakovský“ a navyše medzi kulinárne špeciality pribudla torta, zvaná „Malakov“ . Možno ju kedysi servírovali na počest víťazného generála, možno bola jeho obľúbenou pochúťkou, to dnes nevieme. Isté však je, že všade na svete je dodnes známa.
Ale nielen politici defilujú na jedálnych lístkoch a ponukách reštaurácií. Práve tak sú to pochopiteľne slávni majstri kuchárskeho umenia, ale aj umelci, spisovatelia, speváci, dnes možno i športovci……skrátka osobnosti, ako dnes hovoríme VIP.
Broskyne pre herečku Nellie Melba
Takou bola napríklad aj speváčka a herečka 19.storočia Nellie Melba, pre ktorú majster svojho umenia A.Escoffier vytvoril dezert , dodnes známy ako „Broskyne Melba“ – broskyňa s vanilkovým krémom, alebo zmrzlinou, malinami a šľahačkou.
A tak môžeme pokračovať ďalej.., Sacher, Dobos, Alexander Dumas, ale aj Goethe či Edison a dnes hoci James Bond, Beatles, možno i Pelle, Messi,….a ďalší – záleží na majstroch kuchárskeho umenia. Ostáva už len zaželať veľa kreatívnej fantázie a „dobrú chuť!“
Lenka Lutonská