História na tanieri

„Potešenie zo stolovania  pozná každý vek, každý čas a každá krajina. Spája sa so všetkými inými  pôžitkami  a  sprevádza  nás  po celý život“.  Tak hovorí  Brillat – Savarin, slávny gastronomický spisovateľ 18. storočia. Potešenie zo stolovania, a azda až priveľkú záľubu v lahôdkach, môžeme nájsť napríklad už aj pred dvoma tisíckami rokov, hoci hneď v starom Ríme. Dodnes  sa meno Lucia Luculla, inak rímskeho  vojvodcu  a  Césarovho súčasníka,  spája  s predstavou bohatých, takzvaných „lukulských hodov“.

HistóriaKeď sa povie „a la Colbert“

Na jedálných  lístkoch a ponukách reštaurácii všade na svete môžeme  nájsť mená, ktoré spravidla majú  
v histórii  iné miesto ako v gastronómii. Tak napr. významná osobnosť  francúzskych dejín  Jean Baptiste Colbert, štátnik, merkantilista, bol známy ako veľký labužník. A tak ešte dnes sa pripravujú  a sú  v ponuke špeciality podľa  receptov  „ a la Colbert“,  nie práve najjednoduchších – jedným z nich je napríklad bravčové mäso, obložené šampiňónmi,  údenou slaninkou, petržlenom, kečupom, kelom, cibuľkou a upečené zvláštnym spôsobom.

HistóriaStroganov a vodka, Esterházyho roštenky

Alebo meno Stroganov, ktoré  patrilo najbohatšiemu  ruskému kupeckému  rodu  16. a 17. storočia a spája sa  tiež s Jermakovou výpravou na Sibír,  poznajú gurmáni  ako  „Beaf Stroganov“ –  hovädzie mäso, flambované na vodke, so smotanou a paprikou.
Ak si niekedy pripravíte roštenky  so zeleninou, možno to bude práve na takzvaný. „Esterházyho spôsob“, toho Esterházyho, ktorý sa svojho času nepohodol s Napoleonom…

HistóriaSkadiaľ prišli pralinky?

Pralinky – obľúbené cukrovinky, majú tiež svoju malú históriu. Keď niekedy  v 17. storočí francúzsky maršál Comte de Praslin po prvý raz servíroval svojim hosťom  pražené mandle spolu s  inými  drobnými sladkosťami, určite nemal ani  potuchy, že  aj o tristo rokov budú   malé sladkosti s jeho menom, obľúbené a  populárne  na celom svete.

A čo takto Holštajnské rezne?

Bolo by prirodzené sa domnievať, že takzvaný „Holštajnský rezeň“  vďačí svojmu menu Holštajnsku, jednej zo severnej oblastí Nemecka.  Ale omyl!  Jeho pôvod je iný. Bol to F. A. von Holstein, významná politická postava Bismarckovej éry v  Nemecku 19. storočia.  Starý mládenec, čudák, ale aj fajnšmeker a štamgast istej berlínskej reštaurácie.  A práve v tej mu domáci  kuchár pripravil  teľacie rezne  s pestrou oblohou, ktorú dnes poznáme ako „holštajnské“. 

Torta Malakov vznikla počas Krymskej vojny

Z obdobia Krymskej vojny pochádza iná špecialita. Keď  totiž v r. 1855  francúzske vojska obliehali Sevastopol, v boji  o Malakovskú pevnosť  sa vyznamenal najmä generál Jean Jaques  Péllissier. Pevnosť dobyl, za čo si vyslúžil  titul  „ vojvoda malakovský“  a navyše  medzi  kulinárne špeciality pribudla  torta, zvaná „Malakov“ . Možno ju kedysi servírovali na počest víťazného generála, možno bola jeho obľúbenou pochúťkou,  to dnes nevieme. Isté  však je,  že všade na svete  je dodnes  známa.                                   

HistóriaAle nielen politici defilujú  na jedálnych lístkoch a ponukách reštaurácií. Práve tak sú to pochopiteľne slávni majstri kuchárskeho umenia, ale aj umelci, spisovatelia, speváci, dnes možno i  športovci……skrátka  osobnosti,  ako dnes hovoríme  VIP.

Broskyne pre herečku Nellie Melba

Takou bola napríklad aj speváčka a  herečka 19.storočia  Nellie Melba, pre ktorú majster svojho umenia A.Escoffier  vytvoril  dezert , dodnes známy ako „Broskyne Melba“ – broskyňa  s vanilkovým krémom, alebo zmrzlinou, malinami a šľahačkou.
A tak môžeme pokračovať ďalej.., Sacher, Dobos,  Alexander Dumas,  ale aj Goethe  či Edison a dnes  hoci  James Bond, Beatles, možno i  Pelle, Messi,….a ďalší  – záleží na majstroch kuchárskeho  umenia. Ostáva už len zaželať veľa kreatívnej fantázie a „dobrú chuť!“

Lenka Lutonská

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach