Kombucha – balzam pre telo aj dušu

Elixír zdravia – Kombucha

Kombucha je huba privezená z východnej Ázie. Známa bola už 221 rokov pred naším letopočtom v dynastii Tsin. Lúhovaním sa z nej pripravuje čaj, do ktorého huba uvoľní vitamíny, aminokyseliny a antibiotické látky. Vzniknutému lahodnému nápoju sa oprávnene hovorí elixír zdravia.

Kombucha

Pred niekoľkými rokmi mnohých z nás zasiahol “ kombuchový ošiaľ “. Hubu sme pestovali doma v sklenených nádobách, množili, rozdávali ďalej…

V dnešnej dobe je opäť “povýšená“ do kategórie zázračných prírodných liečiv. Keďže priaznivé účinky kombuchy sú skutočne mnohoraké, nie je možné opísať všetky.

Preto spomenieme len tie najdôležitejšie:

– reguluje trávenie, podporuje látkovú výmenu, priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru
– zvyšuje imunitu organizmu
– čistí telo od jedovatých látok, prečisťuje pleť ( doplnok pri liečbe akné a vyrážok)
– pôsobí proti rakovine
– znižuje hladinu cholesterolu a vysoký krvný tlak
– má antibiotické účinky
– pôsobí pri regulácii menštruácie, proti vápenateniu žíl, hemoroidom, reumatizmu, pliesňam, oslabení väziva, pri podráždení žalúdočnej sliznice, všeobecne proti chorobám pokročilého veku

Kombucha

Kombuchový nápoj si môžete pripraviť aj doma, ale dnes už nie je problém kúpiť si ho v plastových fľašiach v obchodoch so zdravou výživou. V niektorých predajniach sa predáva i vo forme kapsúl. Uchováva sa bez problémov dlhú dobu, najlepšie na tienistom mieste.

Liečivá sila kombuchy

Nápoj sa odporúča piť každé ráno na lačno ( cca 2dcl ), potom pohár pred každým jedlom, ďalej podľa chuti a potreby. Minimálne však 2dcl denne.

Nesladká čajová kombucha sa využíva aj pri znižovaní telesnej váhy. Vtedy je vhodné pred každým jedlom vypiť 2 –3 dcl nápoja.
Môžeme ju piť studenú i zohriatiu. Obsahuje len nepatrné množstvo alkoholu, takže je vhodná aj pre deti. Neobsahuje žiadne konzervačné látky ani farbivá. Do dnešnej doby neboli zistené žiadne vedľajšie účinky.

Liečivá sila kombuchy našla uplatnenie aj v kozmetike. Používa sa na umývanie namáhanej a problematickej pokožky, k oplachovaniu vlasov a k masírovaniu pokožky hlavy.

Na záver jeden špeciálny tip! Pripravte si kúpeľ a pridajte 0,25l kombuchového čaju. Zázračná tekutina zbaví vaše svaly napätia, stimuluje telesné funkcie, ošetrí pokožku a poskytne vám celkovo príjemné pocity. Ak sa vám to zdá stále málo, pustite si príjemnú hudbu, zapáľte vonné sviečky, privrite oči a relaxujte.
Samozrejme neváhajte na takúto “ kráľovskú očistu“ pozvať i vašu polovičku!

-ks-

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach