15 minút
Suroviny:
1 kg marhúľ, 500 g želírovacieho cukru 2:1, šťava z jedného citrńa, 2 PL mletého maku
Postup:
Marhule umyjeme, odkôstkujeme a pokrájame na menšie kusky. Zasypeme ich želírovacím cukrom 2:1 a pridáme citrónovú šťavu. Necháme odležať 30 minút. takto pripravenú surovinu dáme variť a varíme asi 4-6 minút. Spravíme želírovaciu skúšku. Vmiešame pomletý mak a zmes naplníme do pripravených čistých pohárikov. Naplnené poháriky rýchlo uzavrieme a necháme vychladnúť.
Želírovacia skúška:
Z uvarenej zmesi ovocia odoberieme 1 PL marmelády a dáme ju na chladný tanierik, prípadne tento tanierik umiestnime do chladničky. Ak zmes zostane tuhá, marmeláda je hotová
Korunný cukor želírovací 2:1
Korunný cukor želírovací 2:1 je jemný kryštálový cukor zmiešaný s pektínom a kyselinou citrónovou. Svojimi vlastnosťami zjednodušuje a zároveň aj skvalitňuje celý proces výroby domácich džemov a marmelád. Vyznačuje sa želírovacou schopnosťou, vďaka ktorej získava ovocná zmes tú správnu rôsolovitú konzistenciu. Hotové džemy tak možno skladovať bez konzervačných látok, pričom ovocie si zachováva svoju prirodzenú farbu i chuť.