Makovky patria na od dávna na raňajkový stôl. Ak si ich vylepšíte čerstvým marhuľovým lekvárom vlastnej výroby, nebudete ľutovať!
Suroviny na makovky s marhuľovým lekvárom ( rozpočet na 15 kusov):
Na makovky: 120 ml mlieka, 22 g droždia, 40 g cukru, 400 g hladkej múky, štipka soli, kôra z 1 citróna, 40 g sušených marhúľ, 3 žĺtka+1vajce na potretie, 70 g masla, mak na posypanie
Na marhuľový lekvár: 1 kg marhúľ, 4 ks škorice, štipka muškátového orieška, štipka soli, šťava z 1 citróna, 300 g želírovacieho cukru 3:1
Postup:
Do trochy vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru, droždie a necháme vzísť kvások. Múku preosejeme so soľou a cukrom. Pridáme citrónovú kôru s nadrobno pokrájanými sušenými marhuľami. Potom pridáme žĺtky a maslo, zvyšok mlieka a kvások. Z tejto zmesi vypracujeme pevné cesto, ktoré dáme kysnúť na asi 1 hodinu.
Mohlo by vás zaujímať
Cesto rozdelíme na pomúčenej doske na 15 dielikov a necháme ich kysnúť ďaľších 20 minút. Potom vykysnuté bochníčky rozvaľkáme na placky a zrolujeme ich do rožku. Rožky poukladáme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie a necháme kysnúť ďaľších 30 minút. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom a pečieme ich pri 180 stupňoch asi 20 minút.