Triete si oči? Je to príjemné, ale nie zdravé!

Aj vy počas dňa uľavíte svojim očiam tým, že si ich triete? Je to skvelý pocit, ale viete o tom, že potreba trieť si oči môže znamenať zdravotný problém, či dokonca ho aj spôsobiť?

Triete si oči
stock.adobe.com

Zvyčajne si trieme oči pri pocitoch únavy, pri nadmernom zaťažení očí, či pri chorobe. Už maličké deti dávajú takto najavo, že chcú ísť spať. I keď sa tento úkon zdá veľmi jednoduchý a logický, môže skrývať aj problém. Trenie je prvou pomocou pri vysychaní očí, pomáha rozotrieť slzy po povrchu oka a zvlhčiť ho. Nie je to však úplne bezpečné riešenie, skôr by sme si mali uvedomiť, že naše oči už potrebujú oddych a dopriať im ho.

Prečo nemusí byť trenie očí vždy správnym riešením

Trenie očí môže zhoršiť ochorenie rohovky, ktoré sa nazýva keratoconus, pri ktorom rohovka slabne a stráca svoj tvar. Tlak na viečka tiež spôsobuje zvýšenie očného tlaku, ktoré zase zvyšuje riziko vzniku glaukómu s poškodením zrakového nervu. Tento stav potenciálne vedie až k strate zraku.

Čo robiť namiesto trenia očí?

Našťastie, existuje riešenie, ktoré ochráni oči bez rizika, že by sme zhoršili ich zdravotný stav.  Najjednoduchším riešením je podporiť zdravie očí, keď sú unavené umelými slzami. Ak častejšie za deň pociťujete problém suchých očí, navštívte lekára, ktorý vám odporučí liečbu.

Dobrým pomocníkom sú tiež teplé obklady, aj počas dňa, keď pocítime, že naše oči sú unavené. Zmierni to potrebu trieť si oči večer a v noci.

Triete si oči? Nie je to alergiou?

Svrbenie očí, ktoré vyvoláva potrebu trieť ich je často spôsobené alergiami. Lenže, ak si „alergické oko“ trieme, ocitáme sa v začarovanom kruhu, pretože účinok alergénov ešte zvyšujeme. Triete si oči, na pár okamihov sa budeme cítiť dobre a bude to skutočne pôsobiť ako úľava, ale nakoniec zistíme, že naše oči sú ešte viac podráždené a problém sa zhoršil. Odborná liečba alergií našťastie pozná prípravky, ktoré nám tento problém pomôžu odstrániť.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach