Pripravte si skvelé občerstvenie s fantáziou. Také sú cviklové tartaletky s fetou
Suroviny na Cviklové tartaletky s fetou (vystačí na 7 kusov):
Na korpus:
- 250 g hladkej múky
- 125 g zmäknutého masla
- 50 ml studenej vody
- štipka soli
Na náplň:
- 2 PL olivového oleja
- 2 malé červené cibule
- 2 malé červené repy
- ½ balíčka Trstinového cukru karamelového
- 60 ml balzamikového octu
- 1 vajce
- 100 ml smotany na šľahanie
- ½ KL soli
- ¼ KL čierneho korenia
- 100 g syra feta
Na ozdobenie:
- čerstvý rozmarín
Okrem toho potrebujeme:
- plech na pečenie
- 7 formičiek na tartaletky (Ø 10 cm)
Postup:
Na prípravu korpusu zmiešame v miske múku so soľou. Pridáme maslo a vodu a ručne vypracujeme na hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka plát. Z plátku z cesta povykrajujeme kolieska s Ø 11 cm a prenesieme ich do vymastených a múkou vysypaných formičiek na tartaletky.
Na prípravu náplne na panvici zohrejeme olej. Pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a na hrubom strúhadle nastrúhanú repu a asi 10 minút restujeme. Potom pridáme trstinový cukor a balzamikový ocot a ešte krátko orestujeme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Náplň rozdelíme na cesto do formičiek a zalejeme vajcom rozšľahaným so smotanou a ochuteným soľou a čiernym korením. Na povrch rozdrobíme syr. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 35 minút
Po upečení ozdobíme nasekaným rozmarínom. Podávame teplé alebo studené.
TIP: Namiesto formičiek na tartaletky môžeme použiť aj formičky na košíčky.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1545 kJ / 369 kcal | 1114 kJ / 266 kcal |
Tuky | 23,94 g | 17,22 g |
Sacharidy | 31,52 g | 22,68 g |
Bielkoviny | 8,10 g | 5,82 g |
Zdroj: Dr.Oetker