Slávnostné banánové tartaletky s medovým krémom, ktoré skvele vyzerajú a ešte lepšie chutia.
Suroviny na Banánové tartaletky s medovým krémom (rozpočet vystačí na 8 kusov):
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- štipka soli
- 150 g zmäknutého masla
- 2 PL vody
Na krém:
- 300 ml mlieka
- 35 g cukru
- 2 PL tekutého medu
- 2 zarovnané PL Gustinu jemného kukuričného škrobu
- štipka soli
- 1 žĺtok
- 1 KL Vanilkovej pasty
Na ozdobenie:
- 4 baby banány
- 1 balíček Trstinového cukru karamelového
- 2 zarovnané PL strúhaného kokosu (opraženého)
- 2 PL tekutého medu
Okrem toho potrebujeme:
- plech na pečenie
- 8 formičiek na tartaletky (Ø 10 cm)
- flambovaciu pištoľ
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so soľou. Pridáme maslo a vodu a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov a naplníme ním vymazané formičky. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 20 minút
Tartaletky necháme vychladnúť.
Na prípravu krému nalejeme do hrnca mlieko. Pridáme cukor, med, škrob, soľ, žĺtok a vanilkovú pastu a za stáleho miešania privedieme do varu. Povaríme asi 2 minúty do zhustnutia. Odstavíme a necháme vychladnúť. Krém nanesieme na tartaletky.
Mohlo by vás zaujímať
Na ozdobenie olúpeme banány a pozdĺžne ich rozkrojíme. Reznú stranu banánu posypeme trstinovým cukrom a pomocou flambovacej pištole opaľujeme, kým sa z cukru nevytvorí tvrdá škrupinka. Banány poukladáme na krém, posypeme kokosom a pokvapkáme medom.
TIP: Kokos pražíme na panvici na sucho a na miernom plameni
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1612 kJ / 385 kcal | 821 kJ / 196 kcal |
Tuky | 17,83 g | 9,1 g |
Sacharidy | 52,33 g | 26,7 g |
Bielkoviny | 6,1 g | 3,11 g |