Tartaletky s limetkovým krémom

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Suroviny na tartaletky s limetkovým krémom:

Korpus z lineckého cesta: 500 g hladkej múky na krehké pečivo, 250 g práškového cukru, 250 g vychladenej Hery, 2 vajcia, kôra z jednej limetky

Limetkový krém: 450 g smotany na šľahanie 33%, 2 lyžice zemiakového škrobu, 100 g kryštálového cukru, 6 žĺtkov, 150 ml limetkovej šťavy, kôra z troch limetiek

Sneh: 6 bielok, 250 g práškového cukru

www.peceniejeradost.sk

Postup:

Najprv si pripravte a upečte korpusy z lineckého cesta. Pokojne si ich pripravte aj deň vopred. Cesto musí najskôr odpočívať v chladničke. Upečené korpusy musia byť úplne studené, kým ich začnete plniť krémom. Z vychladených surovín si vypracujte cesto. Pracujte rýchlo, aby vám Hera príliš nezmäkla. Vypracujte nelepivé cesto, ktoré zabalíte do potravinárskej fólie a necháte hodinu v chladničke. Vychladené cesto rozdeľte do formičiek na tartaletky. Máte dve možnosti. Buď odtrhnete kúsok cesta, vyvaľkáte z neho guľku, ktorú natlačíte do formičky a prstami rozprestriete po dne a po krajoch. Alebo môžete vyvaľkať plát cesta, vykrojiť z neho kolieska, tak veľké, aby po vložení do formičky pokryli dno i steny. Potom ich pekne prstami vytvarujete. Cesto by nemalo byť príliš silné, aby ostalo dosť miesta na krém. Ideálne je použiť silikónové alebo teflónové formičky, ktoré nemusíte ani vymastiť tukom a ani vysypávať múkou.Pečte v rúre vyhriatej na 190 °C po dobu 12 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

Pripravte si krém:

Najprv dajte do hrnca smotanu a metličkou do nej zašľahajte škrob a cukor. Dajte na sporák a za stáleho miešania alebo šľahania metličkou priveďte k varu. Potom dajte preč z plameňa a pridajte žĺtky, limetkovú šťavu a kôru. Vráťte na chvíľu nad stredný plameň a miešajte do zhustnutia.

Krém hneď za horúca naplňte do pripravených košíčkov a nechajte v chlade stuhnúť.

Ušľahajte pevný sneh z bielok a cukru. Ozdobte košíčky so stuhnutým krémom a nechajte chvíľku zapiecť v rúre pod grilom zapnutým na 190 °C. Na tartaletky však dávajte pozor, aby sneh zozlatol iba ľahko a nepripálil sa.

Môžete ozdobiť plátkom limetky alebo nastrúhanou limetkovou kôrou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach