Nechcený letný suvenír

Horúca letná romanca skončila a vám zostali oči pre plač a nechcený letný suvenír v podobe genitálnych bradavíc? Odborníčka radí, ako sa tohto vysoko prenosného a nebezpečného infekčného ochorenia zbavíte.

Nechcený letný suvenír
https://www.shutterstock.com

Prežili ste vášnivú letnú romancu, no do tvrdej reality vás prebudil „suvenír“, ktorý ste si z dovolenky v podobe genitálnych bradavíc priniesli? Liečbu určite nezanedbávajte. Ako upozorňuje odborníčka, genitálne bradavice patria k vysoko infekčným pohlavne prenosným ochoreniam. „Hoci sú genitálne bradavice definované ako nezhubné infekčné tkanivové výrastky, v prípade zanedbania liečby môžu papiloma vírusy u ženy spôsobiť rakovinu krčka maternice,“ varuje primárka dermatologického oddelenia bratislavského Inštitútu zdravia a krásy FRAIS MUDr. Edita Kaiserová.

Hrozí aj rakovina!

Nechcený letný suvenír
MUDr.Edita Kaiserová, www.frais.sk

Bradavice sú totiž vyvolané ľudskými papiloma vírusmi. Známych je vyše 120 typov týchto vírusov, z čoho asi tretina je nebezpečná pre infekciu v genitálnej oblasti. Niektoré vírusy bradavice sa teda objavia a rozmnožujú len v okolí vonkajších genitálií, na malých a veľkých pyskoch u žien, prípadne na žaludi penisu, predkožke a ústí močovej rúry a oblasti mieška u mužov. No často aj v oblasti análneho otvoru, alebo v prípade homosexuálne orientovaných partnerov aj v oblasti konečníka. „Papiloma vírusy sa však vedia dostať až do jadra bunky, kde zmenou genetickej informácie môžu spôsobovať rakovinové bujnenie,“ varuje doktorka Kaiserová.

Pozor na nechránený sex

Preniesť vírus možno najčastejšie nechráneným pohlavným stykom, preto pozor na bujaré večierky a nové známosti. Druhou možnosťou je zlá hygiena, ako aj neohľaduplnosť druhého partnera. „Vírus sa dostane do organizmu cez drobné ranky a trhlinky, ktoré môžu počas pohlavného styku vzniknúť. Riziko infekcie vzniká aj v prípade oslabenej imunity. Pokiaľ ide o zanedbanú hygienu, resp. neohľaduplnosť, tá je dôvodom prenosu v prípade, že jeden z partnerov má už bradavice na rukách a masturbáciou ich rukami prenesie na oblasť genitálií,“ upozorňuje doktorka Kaiserová. V prípade náchylnosti na bradavice sa preto vyhnite aj návšteve víriviek či bazénov s termálnou vodou. Ak sa totiž koža dlho lúhuje a maceruje, tak do nej ľahšie vniká infekcia.

A ako ich spoznáte? „Genitálne bradavice sú mäkké výrastky, ktoré sú spočiatku drobnými nenápadnými ružovo-červenými, prípadne sivo-hnedými výrastkami. Postupne však zväčšujú svoju veľkosť a šíria sa do okolia až do rozmeru niekoľkých centimetrov,“ vysvetľuje doktorka Kaiserová. Vytvárajú veľké bradavičnaté ložiská a počas pohlavného styku spôsobujú významnú bolesť. U žien sa tiež často objaví pošvový výtok a väčšie bradavice môžu pri tlaku prasknúť a krvácať.

Mohlo by vás zaujímať

Bojíte sa botoxu, ale chcete sa zbaviť jemných vrások? Vyskúšajte mezobotox

Ak sa obávate zamrznutej mimiky po aplikácii botoxu, no chcete zažiť jeho omladzujúce účinky, vyskúšajte aplikáciu tejto látky v nižších koncentráciách. Aj keď ani samotný botox… Čítaj ďaľej

Dlhá liečba

Ako to už vo väčšine prípadov býva, nakaziť sa dá v priebehu pár sekúnd, no napraviť to vyžaduje dlhý čas a tvrdú disciplínu. „Potrebná je aj úprimnosť medzi partnermi,“ konštatuje. Najmä vtedy, ak išlo o letný flirt s iným partnerom. Zriedkakedy je totiž infekcia len na genitáliách, často je to aj v pubickej oblasti a na slabinách. „Je teda potrebné vyhnúť sa pohlavnému styku až do vyhojenia kožných prejavov,“ dodáva doktorka. Faktom však je, že v prípade bradavíc je pre postihnutého partnera pohlavný styk často bolestivý, takže sa mu aj prirodzene vyhýba.

Liečba trvá týždne až mesiace, pretože je potrebné zničiť všetky bradavice, aby sa nerozosievali. „Najčastejšie sa vypaľujú tekutým dusíkom, ako aj odstránenie genitálnych bradavíc laserom a pacient dostáva podpornú imunomodulačnú liečbu, ktorá má protivírusový efekt,“ vysvetľuje doktorka Kaiserová. Súčasťou liečby musí byť aj zvýšená hygiena. Umývať sa antibakteriálnymi nealergickými mydlami, obdobne používať nealergické detergenty a dôležitá je aj pravidelná výmena spodnej bielizne a uterákov.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach