Je káva počas dojčenia skutočne neškodná?

Povedzme si úprimne, ktorá z nás kávičkárok by sa úplne vzdala kofeínu aj keby bola tehotná?

Možno by sme na odporúčanie lekára uvažovali o znížení dávky kofeínu a zostali by sme pri jednej (maximálne dvoch) slabších kávach denne. Napriek tomu, že káva môže byť prospešná pre zdravie ženy, a že v primeraných množstvách by jej konzumácia nemala škodiť ani počas tehotenstva a dojčenia, odborníci stále pred kofeínom varujú. Prečo?

káva počas dojčenia

Dieťa si nevie s kofeínom poradiť

Problém je v tom, že detské telo nie je schopné dobre metabolizovať, ale ani vylučovať kofeín. Teda, keď dojčiaca mamička pije kofeínové nápoje, v tele dieťatka sa môže hromadiť kofeínu a deti môžu byť podráždené a môžu mať problémy so spánkom. 

káva počas dojčenia

 

Nezodpovedané otázky

Mnohé pri dojčení zabúdame na to, že kofeín je obsiahnutý v celej rade výrobkov, okrem samotnej kávy. Nájdeme ho v čaji, čokoláde, v niektorých nealkoholických nápojoch, v športových nápojoch a v niektorých voľne predajných liekoch. V súvislosti s touto informáciou sa objavujú ďalšie otázky: Aká je bezpečná dávka kofeínu pri dojčení? Existujú potenciálne dlhodobé vplyvy vystavenia kofeínu počas tehotenstva a dojčenia? Môžu ovplyvniť vývoj a intelekt? Môže dieťa, ktorého matka užívala kofeín počas tehotenstva, pomôcť dieťaťu, keď sa vzdá kofeínu pri dojčení alebo to nemá žiaden vplyv?

Vyhnime sa excesom

Zvyčajne matka, najmä, ak dojčí, je varovaná, aby obmedzila príjem kofeínu. Po pôrode by matky mali konzumovať všetky veci s mierou a mali by sa snažiť vyhnúť excesom, ktoré by mohli spôsobiť, že do svojho tela dostanú priveľa kofeínu.

Nerušme im spánok

Podľa odborníkov je neškodná pre tehotné a dojčiace ženy jedna slabšia káva denne, mali by sme sa však vyhnúť pitiu nápojov s obsahom kofeínu najmä na noc, aby nenarušili spánok dieťaťa. Samozrejme, aj ranná dávka kofeínu, ktoré je silnejšia, ako by mala byť, môže u dieťaťa spôsobiť nervozitu a bdelosť počas denného spánku. Preto s kofeínom skutočne opatrne.

Osviežme sa vitamínmi

Aj vy ste bez kávy ako huspenina? Nemá vás čo prebrať k životu? Je samozrejmé, že sa po pôrode cítime vyčerpané a vyčerpáva nás navyše celodenná a celonočná intenzívna starostlivosť o bábätko… Ale, lepšie urobíme, ak siahneme po vitamínových bombách v čerstvých ovocných a zeleninových šťavách, osviežime sa sprchou a prechádzkou na čerstvom vzduchu. Nezabúdajme na to, že kofeín je v mnohých výrobkoch skrytý.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach