Príjemné rituály – odličovanie

Každá žena túži mať krásnu a zdravú pleť, pretože práve pleť tváre o nás veľa prezradí. Používať ale iba ošetrujúce (často veľmi drahé) krémy či séra nestačí. Základom je vždy dokonale čistá pleť – len taká totiž dokáže „oceniť“ následnú starostlivosť krému alebo iného ošetrujúceho výrobku. A len taká pleť vyzerá krásne po nanesení mejkapu.

odličovanie

 

Odličovanie a čistenie pleti

Väčšinou nás nebaví a berieme ho iba ako nutnosť. Skúste si teda z týchto chvíľ vytvoriť príjemný rituál – je to čas, ktorý môžete venovať sama sebe, a preto si ho „užite“. Pripravte si všetky potrebné prípravky, pustite si napr. obľúbenú hudbu, zapáľte vonnú sviečku a potom v pokoji doprajte svojej pleti všetko, čo potrebuje, aby sa Vám odmenila žiarivou čistotou a zdravím.

Na povrchu kože sa neustále vytvára kožný film. Tvoria ho odumreté kožné bunky, maz a pot a počas dňa sa naň ešte nachytávajú prach, peľ a všetky nečistoty z vonkajšieho prostredia. Navyše sa na pleť nanášajú rôzne líčidlá – mejkapy, pudre, očné tiene, riasenka…

Nečistoty, ktoré na pleti zostávajú, oxidujú a môžu zapríčiniť vznik podráždení, upchávanie pórov či rôzne zápalové reakcie. Ak sa ošetrujúce prípravky nanášajú na nevyčistený kožný povrch, účinné látky sa nedostávajú k povrchu pokožky, nevstrebávajú sa a pleť sa „dusí“. Taká starostlivosť potom stráca význam.

Nesprávnou starostlivosťou dochádza k jej nadmernému premasťovaniu či naopak vysušovaniu a je dehydratovaná, takže i rýchlejšie starne a vznikajú vrásky.

Dôležitá je pravidelnosť

Pleť je dôležité čistiť každý deň, a to nielen večer, ale i ráno. V noci pleť regeneruje, ale tiež funguje jej samočistiaci proces, keď sa vylučuje pot a maz. Ranným čistením tieto nečistoty odstránite, a tak ošetrujúcim a výživným zložkám krémov umožníte, aby sa dostali tam, kam majú. Ráno pleť osviežte a vyčistite pleťovou vodou alebo tonikom, mastnú pleť môžete očistiť i umývacím gélom. Večerné odličovanie a čistenie pleti by malo byť ešte dôkladnejšie. Z pleti odstráňte líčidlá a nečistoty, ktoré na nej počas dňa uľpeli. Pleť môže dýchať a dokonale sa regenerovať.

Tieto pravidlá platia pre všetky typy pleti

Správny postup

? Čistenie pleti začínajte vždy odlíčením očí. Ide o najcitlivejšiu partiu tváre, preto používajte špeciálny prípravok ‐ odličovač očí. Naneste ho na tampónik a na chvíľku priložte na riasy a očné viečko, aby sa líčidlá uvoľnili, ľahšie a šetrnejšie sa potom budú dať zotrieť. Stierajte jemnými kruhovými ťahmi od vonkajšieho k vnútornému kútiku oka, odkiaľ sa potom vyplavujú všetky nečistoty, ktoré sa do oka dostali. Oči odličujte, kým nebude tampónik čistý.

odličovanie

? Na celkové odlíčenie a čistenie pleti tváre použite pleťové mlieko alebo čistiaci gél. Obidva prípravky je zbytočné používať súčasne – majú rovnaký cieľ – očistiť pleť.

? Mlieko naneste na tampónik alebo malé množstvo rozotrite po tvári, a potom tampónikom postupne stierajte. Ťahy smerujú do bokov a von, rovnakým spôsobom ako sa aplikuje mejkap alebo nanáša krém. Na krku postupujte smerom od brady dole. Pôsobením ťahov v smere toku lymfy podporujete odvádzanie odpadových produktov látkovej výmeny v oblasti tváre. Na tampónik netlačte, len nečistoty jemne stierajte. Keď je tampón špinavý, vezmite si iný, pretože inak nečistoty votriete späť. Postup opakujte, kým nebude tampónik celkom čistý.

? Čistiaci gél nanášajte na mokrú tvár, rozotrite po celej tvári, až sa vytvorí pena, potom dôkladne opláchnite.

? Nakoniec pleť dočistite pleťovou vodou.

? Odstránite z pleti zvyšky tukových zložiek z pleťového mlieka a nečistôt a pripravíte ju na ošetrenie krémom či sérom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach