Brať, či nebrať multivitamíny pred tehotenstvom?

Tehotenstvo a multivitamíny: Viac škody ako úžitku?

Zdravotný stav rodičov – nielen matky – pred počatím dieťaťa je veľmi dôležitý. I preto lekári odporúčali užívať vitamínové výživové doplnky. Užívať multivitamíny a rôzne doplnky naslepo sa však veľmi nevypláca, dôležité je vedieť, či vôbec nejaké potrebujeme, a aké sú pre nás konkrétne najvhodnejšie. V tehotenstve a pred možným otehotnením by sme mali byť ešte opatrnejšie, nakoniec – nejde len o nás.

multivitamíny

Viac škody ako úžitku?
Tehotným ženám a ženám, ktoré tehotenstvo ešte len plánujú, respektíve môžu otehotnieť sa odporúča užívať kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre správny vývoj dieťaťa a jeho centrálneho nervového systému.  S multivitamínmi by sme však mali byť opatrné. Výsledky ich užívania pred a počas tehotenstva neboli preskúmané do dôsledkov, pretože multivitamínový boom  v súvislosti s tehotenstvom začal len pred niekoľkými rokmi. Už za ten čas je však jasné, že niekedy môžu byť tieto prípravky aj nebezpečné a spôsobiť viac škody ako úžitku.

Riziko potratov
Hoci ešte aj dnes mnohí odborníci odporúčajú užívanie multivitamínov, stále vychádza na svetlo sveta viac negatívnych informácií o ich doposiaľ nepoznaných vplyvoch. Najnovšie zistenia dokonca tvrdia, že ženy, ktoré pravidelne užívajú multivitamínové doplnky výživy už šesť týždňov pred tehotenstvom a počas celého tehotenstva majú výrazne vyššiu pravdepodobnosť úmrtia svojho nenarodeného dieťaťa. Percentuálne to vedci vyčíslili až na 32 percent, čo rozhodne nie je zanedbateľné. Žeby aj zvýšené hromadné užívanie multivitamínov ženami v plodnom veku spôsobovalo rastúci počet potratov? To je otázka, na ktorú ešte nie je jasná odpoveď, i keď aj táto možnosť pripadá do úvahy.

Neexistuje všeliek pre všetkých
Podľa odborníkov sú tieto zistenia nanajvýš znepokojujúce, pretože, i keď sa objavila súvislosť medzi užívaním multivitamínov a rizikom potratu, vôbec nie je jasné prečo sa to deje. Potvrdili však, že to nie je ovplyvnené obezitou, fajčením, ekonomickou situáciou, históriou predchádzajúcich potratov ani s problémami s počatím.  Samozrejme varujú, že akákoľvek panika je predčasná, pretože sú potrebné ďalšie štúdie na to, aby sa tento zaujímavý fakt potvrdil alebo naopak vyvrátil. Isté však je, že pri rozdielnom zdravotnom stave, stravovaní a životnom štýle, máme aj rozdielne potreby vitamínov a minerálov.

Na tieto vitamíny pozor
Rozhodne však treba opatrnosť pri užívaní multivitamínov s vysokým obsahom A a D vitamínov – to sú totiž vitamíny rozpustné v tukoch. Ak prípravok, ktorý sme si vybrali, obsahuje viac ako desaťnásobok odporúčanej dennej dávky vitamínu A a viac ako päťnásobok odporúčanej dennej dávky vitamínu D nie je vhodné ho užívať dlhodobo. Vysoké dávky týchto vitamínov je možné užívať len pod dohľadom lekára a z jasných klinických dôvodov. Vitamíny rozpustné vo vode je možné užívať aj vo vyšších dávkach, pretože prebytok sa z tela vylúči močom.

Pozor najmä na A a D
Tehotné ženy by mali obmedziť príjem vitamínu A vo forme vitamínového doplnku na 1000 IU/denne. Vysoké dávky tohto vitamínu sa spájajú napríklad aj s vrodenými poruchami novorodencov. V každom prípade, ak plánujeme dieťatko alebo už sme tehotná, je viac ako vhodné porozprávať sa so svojim gynekológom, ktorý pozná náš zdravotný stav o tom, čo by bolo najlepšie pre nás. Každá žena je iná, má iný zdravotný stav, potreby, životný štýl, a preto pre nás nemusí byť vhodný prípravok, ktorý nám do nebies vychválila naša najlepšia kamarátka, či úplne neznáma na diskusnom fóre.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach