Suroviny na fazuľovú kašu:
150 g bielej fazule, 150 g strakatej fazule alebo červenej, 2 veľké paradajky, 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 čajová lyžička soli, 2 posekané chili papričky, 1 bobkový list, 4 polievkové lyžice olivového oleja, 4 polievkové lyžice kyslej smotany
Postup:
Fazuľu si namočíme do vody cez noc. Ráno ju zlejeme z vody a necháme na sitku odkvapkať. V hrnci si na oleji opečieme do sklovita na kolieska nakrájanú cibuľu s rozpolenými strúčikmi cesnaku. Prisypeme fazule a premiešame. Pridáme na osminky nakrájané paradajky a podusíme asi 5 minút pod pokrievkou v šťave z paradajok. Potom pridáme chili papričky, bobkový list a podlejeme vodou tak, aby sme všetko zaliali. Pod odchýlenou pokrievkou varíme na miernom plameni asi pol hodinu. Rozmixujeme všetko, vmiešame soľ a kyslú smotanu. Už len pomaly prehrejeme.
Fazuľovú kašu odávame v miske s tmavým pečivom.
Silvia Bodláková