Tvarohová torta s marhuľami – suroviny:
Cesto: 100 g hladkej múky, 25 g jemného zemiakového škrobu Solamyl, ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva, 1 balíček Vanilínového cukru, štipka soli, 3 vajcia, 125 g zmäknutého masla alebo margarínu
Náplň: marhuľový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 480 g), 200 ml smotany na šľahanie, 250 g bieleho jogurtu, 250 g odtučneného tvarohu, 80 g práškového cukru, nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna, 1 balíček Želatínového stužovača, 100 ml vlažnej vody
Na posypanie: 1 zarovnaná PL práškového cukru
Ešte potrebujeme: sitko, tortovú formu ( 26 cm), papier na pečenie
Postup:
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, škrob, kypriaci prášok, vanilínový cukor a soľ. Pridáme vajcia, maslo alebo margarín a elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Cesto rozotrieme do formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Doba prípravy: asi 45 minút
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 25 minút
Mohlo by vás zaujímať
Po upečení necháme korpus vychladnúť na kuchynskej mriežke. Potom formu a papier odstránime, korpus pozdĺžne rozkrojíme a na spodnú časť nasadíme očistený okraj formy. Hornú časť korpusu nakrájame na 16 rovnakých dielov. Na prípravu náplne necháme na sitku odkvapkať marhuľový kompót. Marhule nakrájame na menšie kúsky. Smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise zmiešame jogurt, tvaroh, cukor a citrónovú kôru a vmiešame želatínový stužovač, ktorý sme pripravili s vodou podľa návodu na obale. Nakoniec vmiešame šľahačku.
Mohlo by vás zaujímať
Dve tretiny tvarohovej náplne rozotrieme na spodnú polovicu korpusu a uhladíme. Na náplň rozložíme marhule a zakryjeme zvyškom náplne. Na povrch položíme 16 nakrájaných dielikov a tortu vložíme asi na 3 hodiny do chladničky stuhnúť. Pred podávaním odstránime okraj formy, tortu posypeme práškovým cukrom a nakrájame na kúsky. Tvarohová torta s marhuľami je vynikajúci dezert.