Suroviny na Kačacie stehno so šošovicovou omáčkou:
4 ks kačacích stehienok, soľ
Karlovarská knedľa: 4 vajíčka, soľ korenie, 4 rožky, 4 ks šampiňónov, 20 g petržlenovej vňate, 1 cibuľa, biele korenie, sterilizovaná krajaná kápia podľa chuti
Šošovicová omáčka: 50 g šošovica, tymián, 20 g oravská slanina, 1 struk cesnaku, 1 dcl smotany na varenie, 1 ks citrón
Postup:
Kačacie stehienka umyjeme, osolíme a dáme zakryté piecť.
Karlovarská knedľa: rožky pokrájame na kocky, pridáme soľ, korenie, celé vajíčka a premiešame. Vytvoríme zmes, do ktorej pridáme petržlenovú vňať. Cibuľku očistíme, pokrájame na drobno, speníme na oleji do sklovita a na nej merne podusíme očistené a pokrájané šampiňóny. Takto pripravené šampiňóny pridáme do knedľovej zmesi a vmiešame. Na záver podľa chuti priáme pokrájanú sterlizovanú kápiu. Vytvarujeme rukou knedle a dáme variť do vriacej dody asi na 20 minút.
Šošovicová omáčka: slaninku pokrájame na kocky, opečieme v hrnci, pridáme očistenú šošovicu, tymián, rozpučíme 1 struk cesnaku, zalejeme asi 1 dcl vody. Varíme. Keď je šošovica uvarená, zalejeme ju sladkou smotanou, ochutíme soľou a citrónom.
Autor: Andrej Saturi