Máte dve maličké deti?

Jedno malé dieťa už máme, čo takto súrodenca?

Pár rád od rodičov!
Máte už jedno dieťatko a chceli by ste mu dopriať súrodenca, kým je ešte malé? Na jednej strane je do skvelá voľba – bude sa mať s kým hrať, súrodenci budú vyrastať ako priatelia a môžu sa spoločne deliť o radosti i starosti, ale čím menší je vekový rozdiel medzi deťmi, tým to znamená väčšiu mieru úsilia a povinností pre ich rodičov.

dve maličké deti

 

Všetko má svoje pre a proti
Starať sa o deti, pričom jedno má dva-tri roky a druhé sa nedávno narodilo nikdy nie je jednoduché. Ak nemáme pri sebe pomocníkov, spoľahlivého manžela a poprípade rodičov alebo svokrovcov, ktorí v prípade potreby deti povarujú bude to vyžadovať od nás priveľa energie. Samozrejme, mnoho rodičov si volí práve malý rozdiel medzi deťmi, a to kvôli tomu, že vychovajú dve deti prakticky naraz a neskôr sa môžu venovať kariére a podobne. Navyše je predpoklad, že deti, ktoré sú takmer rovesníkmi si budú lepšie rozumieť, je to výhodné aj ekonomicky – nemusíme kupovať veľa hračiek, pomôcok a podobne. Dôležité je, či sa na to cítime alebo nie.

Na čo sa pripraviť, keď chceme malému synovi alebo dcérke dopriať súrodenca? Tu je niekoľko rád priamo od rodičov dvoch malých detí:

  1. Nebojme sa toho, že jedno budeme mať radšej ako druhé, alebo, že v našom srdci nebude dostatok lásky pre obe deti. Bude, naše srdce sa totiž nerozdelí, ale dvojnásobne narastie, pokiaľ ide o city, samozrejme.
  1. Ak sa naše menšie dieťatko hnevá, durdí, vzdoruje, ubezpečme sa, že to bude počuť aj starší súrodenec. Takto môžeme naraz vychovať obe deti. Starší určite nebude chcieť robiť také výčiny ako mladšie. Keď sa venujeme jednému a druhé vyžaduje našu pozornosť – povedzme mu, aby chvíľu vydržalo, pretože práve teraz pomáhame tomu druhému. Opakujme to aj naopak a uvidíme, že keď si uvedomia, alebo aspoň ten starší uvedomí, že nikoho neuprednostňujeme, ale jednoducho sú chvíle, keď pomáhate tomu druhému – alebo aj jemu a druhý čaká, situácia s plačom a vydieraním sa opakovať nebude.
  1. Staršie dieťa, i keď ešte nemá tri roky zabavme v kolektíve, kde môže byť aj bez nás aspoň dva-tri dni v týždni. Riešením sú jasle alebo súkromná škôlka, či opatrovateľka. Dôležité, aby malo svoj program, najlepšie aj s rovesníkmi, zodpovednú starostlivosť a aby sme my mali chvíľku na oddych od oboch detí.
  1. Druhé nemusí byť ako prvé. Je veľká šanca, že vaše druhé dieťa bude veľmi odlišné od prvého, ale všetko, čo sa naučíme pri prvom sa nám určite zíde. Veľkou výhodou je, že teraz už budeme vedieť hneď riešiť niektoré situácie a budeme zručnejšími rodičmi.
  1. Ak máme deti, medzi ktorými je rozdiel menší než 2 roky, prvých 18 mesiacov je logisticky mimoriadne náročných. A nielen logisticky, ale aj po sociálnej stránke a spánkovej hygiene. Na druhej strane je to obdobie, plné zábavy a roztomilostí. Pomôže nám, ak si budeme opakovať, že nič netrvá večne a že i toto obdobie veľmi rýchlo prejde. Pokiaľ sa dá, všetky náročné situácie zmeňme na hru, uvidíme, že deti ju budú s nami rady hrať, i keď budú musieť čakať.
  1. Je jasné, že po dvoch deťoch už nemáme najideálnejšiu postavu, ale všetko môže byť. Netrápme sa tým, nestresujem. Nájdime si vlastné tempo, ktoré nám vyhovuje a ktoré zvládame, aby sme sa čo najskôr podobali na seba spred tehotenstiev. Pri dvoch detí je naháňačiek dosť, takže mnohé pôjde automaticky.

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach