Poriadok v kuchyni: S týmito trikmi ho budete mať vždy

Viete, čo je v kuchyni ešte dôležitejšie, ako vaše kuchárske zručnosti? Poriadok a dobrá organizácia. Okrem toho, že budete vedieť, kde sa aké korenie nachádza, upracte si potraviny a iné suroviny, ktoré používate na prípravu jedla podľa toho, ako frekventovane ich používate. Veľmi dôležité je tiež mať vždy prehľad o dobe spotreby každej potraviny alebo prípravku. Tu sú ďalšie triky, s ktorými bude organizácia v kuchyni hračkou.

poriadok v kuchyni
https://www.shutterstock.com

Uzatvorené nádoby, dózy, plechovky

Zvyšky potravín a surovín na prípravu jedla vždy odkladajme do uzatvárateľných nádob. Takto im nehrozí, že sa pokazia alebo vysypú. Navyše budeme mať dobrý prehľad. Podstatné však je, aby sme ich mali na očiach. Takto skladujme aj varené jedlá v chladničke. Odborníci odporúčajú sklené nádoby s dobre priliehajúcim vrchnákom – stačí zaváraninový pohár.

Označujme potraviny, ktoré dávame do mrazničky

Nielen v chladničke, ale aj v mrazničke ukladáme pripravené alebo predpripravené jedlá na ďalšie použitie. Na každú dózu alebo vrecúško si vždy píšme nielen obsah, ale aj dátum, kedy sme potravinu dali zamraziť. Ak skladujeme v mrazničke viac vecí, rôzne omáčky, marinády, polievky či sladkosti, vytvorme si zoznam, čo všetko a v ktorej zásuvke mrazničky máme. Opäť je vhodné pridať k názvom aj dátum zamrazenia.

poriadok v kuchyni
https://www.shutterstock.com

Preč s tým, čo nepoužívame

Rovnako ako v šatníku, i v kuchyni treba raz za čas urobiť kompletný poriadok. Nejde len o tom, aby sme vyhodili všetky veci, ktoré sú po záruke. Dôležité je tiež zbaviť sa vecí, ktoré jednoducho nepoužívame. Taktiež rôzny načatých prípravkov, ktoré sme raz použili a viac nie. Vyhoďme všetky podozrivé vrecúška s koreninami, prípravkami na pečenie a rôznymi inými prísadami, ktoré ani nevieme kedy naposledy sme použili. Za mesiace sa často v kuchyniach nazbierajú aj nepotrebné veci, načaté a nedojedené sladkosti či iné dobroty. Preč s nimi.

Aby všetko malo svoje miesto

Nie je zložité pri príprave jedla, čo sme potrebovali odložiť na jedno miesto. Trošku náročnejšie je triediť použité ingrediencie podľa funkcie. V každom prípade sa to však oplatí. Poriadok oceníme pri ďalšom varení. Šikovným riešením sú malé sklené nádoby s uzáverom, ktoré môžeme označiť a ukladať i na seba. Naučme sa všetky koreniny mať na jednom mieste, veľmi šikovné sú otočné koreničky. Svoje miesto by mali mať prípravky na pečenie sladkých dobrôt, oleje, tekuté dochucovadlá. Potom sa nám bude variť s ľahkosťou a radosťou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach