Pomaranče – oranžový zázrak

Pomaranče vás postavia na nohy!

Máte problémy s koncentráciou, často ste bezdôvodne unavená a bez nálady? Na príčine zrejme nie je žiadna choroba, len vám chýba vitamín C. Tento  životne dôležitý vitamín si naše telo nedokáže vyrobiť samo, musíme mu ho dodávať v strave. Ak chcete rýchlo a jednoducho získať späť stratenú energiu, začnite deň pohárom čerstvej pomarančovej šťavy. Pomaranče sú totiž veľmi výdatným zdrojom vitamínu C. Už jeden plod obsahuje až 90 mg vitamínu C.

PomarančPomaranče sú ideálne ovocie najmä pre deti a starších ľudí. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a ďalších antioxidantov, flavonoidov, kvercertinu, hesperidínu,   provitamínu  A a kyseliny listovej zvyšujú odolnosť organizmu proti vírusovým a bakteriálnym infekciám a sú účinnou prevenciou proti nachladnutiu a chrípke. Kyselina listová má priam zázračný účinok pre tráviacu sústavu, podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny, upravuje trávenie,  zvyšuje krvotvorbu a je dôležitá aj pri vývoji nervovej sústavy plodu.

PomarančPomaranče podporujú aj sexuálny život

Vitamín C sa podieľa na metabolizme buniek, aktivizuje činnosť žliaz, dodáva energiu, zvyšuje celkovú fyzickú i duševnú vitalitu ľudí,  podporuje sexuálny život. Antioxidanty v pomarančoch urýchľujú hojivý proces, zabraňujú  tvorbe voľných radikálov a  usadzovaniu cholesterolu v stenách ciev, pomáhajú spevňovať steny buniek  a zlepšujú prietok krvi. Chránia teda  pred vznikom artériosklerózy, infarktom a mozgovou mŕtvicou, regulujú krvný tlak.  Zvyšujú tiež vstrebávanie železa, a tým zlepšujú okysličenie mozgu a pamäť. Hladinu cholesterolu znižuje aj pektín, rastlinná vláknina v bielej dužine pomaranča. Účinné látky v pomarančoch pomáhajú  pri  alergiách, astme a migrénach. Vzhľadom na obsah karotenoidov a ďalších antioxidantov sú pomaranče účinné aj v prevencii makulárnej degenerácie sietnice. Okrem  vitamínu C sa v pomarančoch nachádzajú vitamíny skupiny B, a to najmä vitamín B1 a B2 a ďalších vyše stopäťdesiat dôležitých fytochemických látok. Dnes je už dokázané, že pomaranče majú  výrazné protizápalové vlastnosti a dokážu až o päťdesiat percent znížiť riziko niektorých druhov rakoviny, najmä tráviaceho traktu. Dokonca sa zistilo, že u detí, ktoré v prvých dvoch rokoch  pravidelne pili pomarančovú šťavu, neskoršie výrazne klesol výskyt leukémie. Pomaranče obsahujú aj dôležité minerálne látky, predovšetkým draslík a vápnik, a tiež  železo, horčík a fosfor. Prispievajú tak  k obnove kostí, chrupaviek a zubov.

PomarančPomaranče liečia i krášlia…

Napriek svojej kyslej chuti patria pomaranče medzi zásadotvorné potraviny. Je  známe, že prekyslený organizmus je živnou pôdou pre vznik mnohých závažných ochorení a  zvýšenie zásaditosti prostredia prispieva takmer vždy k výraznému zlepšeniu zdravotného stavu. Kyselina citrónová v pomarančoch pomáha zbaviť telo toxických látok a odbúrať z kĺbov kyselinu močovú, spôsobujúcu  artritídu a dnu. Pomarančová kúra môže dokonca  rozpustiť aj niektoré obličkové kamene. Pomaranče sú tiež vynikajúci prírodný skrášľujúci prostriedok. Vitamín C chráni pleťové bunky pred voľnými radikálmi a podporuje tvorbu kolagénu, ovplyvňuje tak  pružnosť a pevnosť pleti. Biotín zasa oživuje a omladzuje pleťové bunky a kyselina pantoténová ovplyvňuje kvalitu vlasov, podporuje ich rast i tvorbu pigmentu. Pomaranče sa dnes konzumujú najviac zo všetkých druhov  citrusového ovocia a tvoria až sedemdesiat percent z celej produkcie citrusov. Pritom ešte v prvých desaťročiach dvadsiateho storočia sa považovali za exotický luxus, ktorý si mohli dovoliť len bohatí. V Európe sa však pomaranče vyskytujú už od 15. storočia. Po kontinente ich rozšírili portugalskí obchodníci, ale ich pôvodnou domovinou je Čína. Pomarančovníky sa v Európe najprv pestovali najmä ako okrasné stromčeky v oranžériách bohatých šľachticov. Asi najznámejšia Oranžéria je vo Versailles, kde  si ju dal postaviť francúzsky kráľ Ľudovít XVI.

Liečivé účinky  pomarančov

?Posilňujú imunitný systém

?Majú protizápalové, antibakteriálne a antivírusové účinky

?Chránia pred rakovinou

?Znižujú hladinu cholesterolu,  a zvyšujú prietok krvi v žilách a vlásočniciach

?Spevňujú cievy, zastavujú krvácavosť ďasien

?Podporujú duševnú energiu, zvyšujú vitalitu  a koncentráciu

?Urýchľujú metabolizmus buniek, aktivizujú činnosť všetkých žliaz a zvyšujú libido

?Spevňujú kosti a zuby, podporujú pružnosť a pevnosť pleti, ovplyvňujú zdravý rast vlasov

?Majú odvodňujúci účinok, rozkladajú tuk v bunkách, a tak podporujú redukčné diéty

Martina Hanzelová