Citrónový koláč s mandľami je veľmi dobrý a chutný. Vyskúšajte.
Suroviny na citrónový koláč s mandľami:
250 g polohrubej múky, 1 vajce, 1 žĺtok, štipka soli, 150 g masla
Na plnku a na posýpku: 200 g olúpaných zomletých mandlí, 150 g práškového cukru, nastrúhaná kôra z jedného citróna, šťava z dvoch citrónov, múka na podsýpanie, 2 lyžice masla, 50 g nasekaných mandlí
Postup:
Preosiatu múku nasypeme na pracovnú dosku a uprostred urobíme jamku. Pridáme celé vajce, žĺtok a soľ, kúsky masla umiestnime na okraj. Vypracujeme cesto a prikryté ho dáme na 60 minút odležať. Mleté mendle nasypeme do misky, pridáme cukor, citrónovú kôru a šťavu dobre premiešame. Odpočinuté cesto znovu krátko premiesime a na múkou poprášenej doske vyvaľkáme dva okrúhle pláty.
Mohlo by vás zaujímať
Jeden plát položíme na dno tortovej formy, urobíme 2 cm vysoký okraj. Na tento základ rozotrieme mandľovú plnku, druhým plátom cesta ju prikryjeme a okraje pevne pritlačíme. Vrchný diel poprepichujeme, posypeme sekanými mandľami a pokvapkáme rozohriatym maslom.