Domáce žemle si pripravíte jednoducho. Vyskúšajte náš recept!
Suroviny na domáce žemle s tekvicou a rozmarínom:
6 šálok preosiatej hladkej múky zmiešanej s kypriacim práškom, štipka soli, 60 g Hery (vychladnutej a pokrájanej na kocky), 2 šálky najemno nastrúhanej tekvice, pár kúskov jemne nasekaného rozmarínu, 40 g jemne nastrúhaného parmezánu, ½ šálky tekvicových semienok, ½ šálky cmaru, 1 vajce
Postup:
V mise zmiešajte múku, soľ a tuk Hera. Potom do cesta pridajte nastrúhanú tekvicu, ktorú si môžete vopred povariť, rozmarín, parmezán a tekvicové semienka. Nakoniec pridajte cmar a všetko dobre vypracujte do hladkého cesta. Cesto na povrchu pomúčte a nechajte cca 5 minút odležať. Potom postupne odkrajujte cesto na jednotlivé žemle. Rozšľahaným vajcom potom každú žemľu potrite, môžete ich ešte posypať tekvicovými semienkami a pečte v rozohriatej rúre pri 200° C asi 45 minút dozlatista.
Mohlo by vás zaujímať
Tip:
Cesto na jednotlivé žemle si rozdeľte na tri rovnaké časti, z ktorých vyvaľkajte valčeky. Na konci ich stlačte dohromady a potom z nich vytvorte pletenec, ktorého koniec zase stlačte. Rozšľahaným vajcom potom každú žemľu potrite, môžete ich ešte posypať tekvicovými semienkami a pečte v rozohriatej rúre pri 200° C asi 45 minút dozlatista.