Domáce žemle s tekvicou a rozmarínom

Doba prípravy 50 minútNáročnosť

Domáce žemle si pripravíte jednoducho. Vyskúšajte náš recept!

Suroviny na domáce žemle s tekvicou a rozmarínom:

6 šálok preosiatej hladkej múky zmiešanej s kypriacim práškom, štipka soli, 60 g Hery (vychladnutej a pokrájanej na kocky), 2 šálky najemno nastrúhanej tekvice, pár kúskov jemne nasekaného rozmarínu, 40 g jemne nastrúhaného parmezánu, ½ šálky tekvicových semienok, ½ šálky cmaru, 1 vajce

Postup:

V mise zmiešajte múku, soľ a tuk Hera. Potom do cesta pridajte nastrúhanú tekvicu, ktorú si môžete vopred povariť, rozmarín, parmezán a tekvicové semienka. Nakoniec pridajte cmar a všetko dobre vypracujte do hladkého cesta. Cesto na povrchu pomúčte a nechajte cca 5 minút odležať. Potom postupne odkrajujte cesto na jednotlivé žemle. Rozšľahaným vajcom potom každú žemľu potrite, môžete ich ešte posypať tekvicovými semienkami a pečte v rozohriatej rúre pri 200° C asi 45 minút dozlatista.

Mohlo by vás zaujímať

Špaldové žemle

200 minútSuroviny na Špaldové žemle: 440 g hladkej špaldovej múky ( Biomila ), 100 g hladkej špaldovej celozrnnej múky ( Biomila ), 50 g kurakkanovej alebo… Čítaj ďaľej

Tip:

Cesto na jednotlivé žemle si rozdeľte na tri rovnaké časti, z ktorých vyvaľkajte valčeky. Na konci ich stlačte dohromady a potom z nich vytvorte pletenec, ktorého koniec zase stlačte. Rozšľahaným vajcom potom každú žemľu potrite, môžete ich ešte posypať tekvicovými semienkami a pečte v rozohriatej rúre pri 200° C asi 45 minút dozlatista.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach