Suroviny na filety z lososa v alobale:
- 1 lyžica Ajvaru
- 1 pohár (460 g) pečenej červenej papriky (kapia v oleji)
- 2 lyžice lúpaných mandlí
- 1 konzerva (400 g) sterilizovaného cíceru
- ½ zväzku petržlenovej vňate (15 g)
- 30 g klobásky chorizo
- 150 g vykostených filiet z lososa s kožou
- olivový olej, morská soľ, mleté čierne korenie, mix čerstvých byliniek (bazalka, šalvia, rozmarín)
Postup:
Rúru predhrejeme na 220 °C. Na plech na pečenie vložíme veľký plát hrubého alobalu, pričom polovicu necháme prečnievať.
Pripravíme si omáčku. Papriku scedíme a vložíme do mixéra spolu s mandľami, Ajvarom, petržlenovou vňaťou, cícerom aj s nálevom (trochu cíceru si odložíme bokom na posypanie) a okoreníme. Hotovú omáčku pomaly nalejeme do stredu pripraveného alobalu.
Chorizo nakrájame nadrobno.
Pomocou veľkého ostrého noža nakrojíme dva, 1 cm hlboké, rezy do kože lososa, do ktorých vložíme bylinkové listy.
Omáčku posypeme chorizom a zvyšným cícerom, na cícer položíme lososa. Dochutíme štipkou morskej soli a čierneho korenia, nakoniec pokvapkáme trochou olivového oleja. Fóliu preložíme a uzatvoríme okraje.
Pečieme 15 minút, kým nie je losos krásne prepečený.
Filety z lososa podávame s čerstvou bagetkou alebo s grilovanou zeleninou.
Recept pre vás vytvoril a navaril známy šéfkuchár svetových celebrít Peter Varga v spolupráci so značkou Podravka