Suroviny (rozpočet na 4 porcie):
460 g syr Hermelín s korením, tatárska omáčka s chrenom a paradajkami, 450 g nakladaná kyslá zelenina (cibuľka, uhorka, karfiol, karotka …..), 4 ks mini Focaccia (druh bagety, dostupná v supermarketoch)
Postup:
Syr okoreníme a dáme piecť do rúry v zapekacej mise na 10 minúť pri teplote 210°C. Nakladanú zeleninu môžeme podľa chuti okoreniť alebo pridať na drobno nakrájanú mladú cibuľku. Na tanier dáme opečenú Focacciu, roztopený syr, nakladanú zeleninu. Dochutíme tatárskou omáčkou s chrenom a paradajkami. Podávame samostatne alebo vytvoríme sendvič.
Možno vás bude zaujímať…
Čo by sme mali vedieť o soli a koľko soli by sme mali konzumovať?
Hoci neslané jedlá nie sú chutné, so solením to určite netreba preháňať, pretože konzumácia akejkoľvek soli v nadmernom množstve je škodlivá. Môže mať za následok vysoký krvný tlak a vznik ďalších srdcovo-cievnych ochorení. Aby sme to neprehnali, mali by sme si zapamätať, že odporúčaná denná dávka soli pre dospelého človeka je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie max.6 gramov a túto dávku by sme nemali prekračovať. Mimochodom, aj bežné potraviny, ktoré denno-denne konzumujeme, obsahujú soľ, takže soľme radšej s mierou. Keďže v strednej Európe je nedostatok jódu v strave, je vhodné používať jódovanú soľ.
Všetky soli, určené na ochucovanie jedla, musia obsahovať minimálne 97,5 % chloridu sodného. Zvyšok tvoria hlavne prídavné látky, ktoré z nej robia funkčnú potravinu. Varená soľ je hlavným zdrojom jódu v našej strave. Jód naše telo potrebuje pre správnu funkciu štítnej žľazy. Ďalšou prídavnou látkou môže byť fluór. Ten, vo forme fluoridu, prispieva k udržaniu mineralizácie zubov, čím pomáha redukovať vznik zubného kazu. Na trhu existuje aj soľ, ktorá obsahuje menej sodíka a viac draslíka oproti bežnej jedlej soli. Jej používaním prirodzene obmedzujete príjem sodíka do organizmu. Znížený príjem sodíka prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku. Draslík pomáha udržať rovnováhu elektrolytov, čím prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania.