Grilujte zdravšie

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Leto je v plnom prúde a každý, kto môže, vyťahuje gril a pozýva kamarátov na čoraz obľúbenejšiu letnú večernú a víkendovú zábavu – grilovanie. Z takéhoto posedenia s priateľmi sa postupne stáva spoločenská udalosť. Tá však môže dosť zaťažiť naše trávenie a teda i zdravie. Na druhej strane nie je také ťažké vyhnúť sa rizikám. Čo urobiť pre zdravšie zvládnutie nedeľnej opekačky?

GrilujteMäso
Pokiaľ si dávate pozor na figúru a zdravie, je samozrejmé vyhnúť sa mastnému mäsu. Zakázané nie je vlastne žiadne mäso, ak nie je prerastené. Ideálne sú samozrejme ryby alebo hydina, ale nemusíte sa brániť ani bravčovému alebo hovädziemu, len si treba vybrať chudé kúsky. Dajú sa vyskúšať aj dary mora. A po rybe alebo kurčati vám bude oveľa lepšie a nebudete sa cítiť prejedení. Nekupujte rôzne grilovacie klobásky, ani ich nejedzte. Môžu síce dobre chutiť, ale telu neprospejú.

Marinovanie
Pozor tiež na nakladanie do marinády. Bez neho by to asi veľmi nešlo, ak nechceme mať mäso vysušené, ale aj tu platia určité pravidlá. Predovšetkým nekupujte už naložené mäso. Po prvé tak nezistíte, či je mäso v poriadku a po druhé nikdy neviete, čo je v marináde. Pravda, môžete si prečítať zloženie, ale ak kupujete naložené mäso, na deväťdesiat percent budete prinútení k nejakému nevýhodnému kompromisu. Mäso preto radšej kupujte samostatne a marinádu si pripravte sami. Ideálne je vyhýbať sa pivu a oleju a spoliehať väčšmi na citrónovú šťavu a podobne.

GrilujteGrilovanie
Samozrejme záleží na tom, aký gril máte vy alebo vaši hostitelia. Pokiaľ ide o klasický gril na hnedé uhlie, najväčšie úskalie spočíva v tom, že do horúceho uhlia kvapká šťava z mäsa, a tak vznikajú karcinogénne látky. Preto je lepšie grilovať mäso napríklad zabalené do alobalu alebo na alobalovom podnose. Pri grilovaní by tiež uhlie nemalo horieť, ale iba tlieť. Oheň sa nikdy nesmie priamo dotýkať mäsa.

Pre vegetariánov
Hoci grilovanie sa spája hlavne s mäsom, je veľa iných možností. Skúste použiť baklažán, cukinu, papriku, ale trebárs i chlieb alebo syr, napríklad balkánsky, ktorý je na grile vynikajúci. Napokon ugrilovať si môžete aj zemiaky. A pokiaľ vám ostalo miesto i na niečo sladké, ponúka sa banán či na grile vynikajúci ananás.

Čo k tomu?
Vo vašom grilovacom jedálnom lístku by mala prevažovať zelenina, preto si na tanier naložte čo najväčšie množstvo šalátu (bez dresingu) a menej mäsa. Ak ste hosť, zaistite si dostatok zeleniny, tým, že šalát prinesiete ako pozornosť, ak ste hostiteľ, naplňte stôl dostatkom zeleniny. Nemusíte sa pritom obmedzovať len na samotnú zeleninu, môžete k nej pridať napríklad kuskus alebo bulgur, len sa vyhýbajte zálievkam a dresingom založeným na majonéze, a to i na mäso. A už tradične pozor i na nápoje. Neodmysliteľné pivo radšej prenechajte pánom a dajte si strek z bieleho vína. Je oveľa ľahší a v horúčave osvieži.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach