Baingan Bharta je len jednou z niekoľkých verzií baklažánovej bharty v indickej kuchyni. Slovo bharta (vyslov BHURR-taah) sa vzťahuje na jedlá, v ktorých sú ingrediencie nahrubo rozdrvené buď pred alebo po príprave jedla. Bharty sú prevažne severoindického pôvodu a vyrábajú sa zo všetkých druhov zeleniny. Táto verzia baingan bharta je veľmi jednoduchá na prípravu a vyžaduje si upiecť baklažán a potom ho uvariť s cibuľou, paradajkami, cesnakom, zázvorom a množstvom aromatických korenín, ako je rasca a koriander. Recept vyžaduje cesnakovú pastu, ktorú si ľahko pripravíte aj sami. Podávajte s horúcimi chapati a obľúbeným daalským jedlom.
Suroviny na Baingan Bharta – baklažánové karí:
1 veľký baklažán, 2 lyžice rastlinného oleja, 1 čajová lyžička semienok rímskej rasce, 1 stredne veľká cibuľa, 1 lyžica zázvorovo-cesnakovej pasty, 1 polievková lyžica kari korenia, 1 paradajka, 1/2 hrnčeka bieleho jogurtu, 1 čerstvé jalapeno, 1 lyžička soli, 1/4 zväzok koriandra
Postup:
Predhrejte rúru na 230°C. Dajte baklažán na stredne veľký plech. Pečite 20 až 30 minút v predhriatej rúre domäkka. Vyberte, nechajte vychladnúť, olúpte a nakrájajte. Olej zohrejte v stredne veľkej panvici pri strednej teplote. Vmiešajte rímsku rascu a na plátky nakrájanú cibuľu.
Mohlo by vás zaujímať
Varte a miešajte, kým cibuľa nezmäkne. Vmiešajte zázvorovo-cesnakovú pastu, karí a nakrájanú paradajku a varte asi 1 minútu. Vmiešajte jogurt. Pridajte baklažán a jalapeno a osoľte. Prikryte a varte 10 minút pri vysokej teplote. Zložte pokrývku, znížte teplotu varte asi 5 minút. Baingan Bharta ozdobte koriandrovou vňaťou.