Hlivový perkelt

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Určite poznáte niekoľko “falošných dvojičiek” známych jedál. Karfiol na spôsob mozočku, falošná treska (v hlavnej úlohe opäť karfiol), vegetariánske verzie toho, alebo tamtoho….
Vždy je originálny recept oveľa lepší.  O dnešnom jedle si ale myslím, že je ešte lepšie, ako originál. Aspoň mne určite viac chutí hlivový perkelt, ako kurací.

Takto isto si môžete spraviť aj hlivový paprikáš. A aký je vlastne rozdiel medzi perkeltom a paprikášom?
Ľudia si to často mýlia, sú to podobné jedlá, ale perkelt (z maďarského Pörkölt) je tá verzia bez smotany a paprikáš je to jedlo so smotanou, ktorú jedávame najčastejšie s kolienkami, alebo haluškami. 🙂

Hlivový perkelt – recept

Suroviny:

hliva ustricová, šampiňóny, cibuľa, zemiaky, mletá červená paprika, čili paprička, soľ, čierne korenie, rasca celá, petržlenová vňať, vývar alebo voda, bravčová masť (ja používam masť z mangalice)

Hlivový perkelt

Postup:

Na masti orestujeme cibuľu s rascou. Nie do hneda, len do sklovita. Pridáme nahrubo nakrájané huby, červenú papriku a premiešame. Teraz pridáme na kocky nakrájané zemiaky, kúsok čili papričky, zalejeme vodou, alebo lepšie vývarom a dusíme, kým zemiaky nezmäknú. Odstavíme zo sporáka, dochutíme soľou, čiernym korením a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Podávame s chlebom, alebo napríklad s pohánkovými krúpami.

Autor: Robo Papp

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach