Určite poznáte niekoľko “falošných dvojičiek” známych jedál. Karfiol na spôsob mozočku, falošná treska (v hlavnej úlohe opäť karfiol), vegetariánske verzie toho, alebo tamtoho….
Vždy je originálny recept oveľa lepší. O dnešnom jedle si ale myslím, že je ešte lepšie, ako originál. Aspoň mne určite viac chutí hlivový perkelt, ako kurací.
Takto isto si môžete spraviť aj hlivový paprikáš. A aký je vlastne rozdiel medzi perkeltom a paprikášom?
Ľudia si to často mýlia, sú to podobné jedlá, ale perkelt (z maďarského Pörkölt) je tá verzia bez smotany a paprikáš je to jedlo so smotanou, ktorú jedávame najčastejšie s kolienkami, alebo haluškami. 🙂
Hlivový perkelt – recept
Suroviny:
hliva ustricová, šampiňóny, cibuľa, zemiaky, mletá červená paprika, čili paprička, soľ, čierne korenie, rasca celá, petržlenová vňať, vývar alebo voda, bravčová masť (ja používam masť z mangalice)
Postup:
Na masti orestujeme cibuľu s rascou. Nie do hneda, len do sklovita. Pridáme nahrubo nakrájané huby, červenú papriku a premiešame. Teraz pridáme na kocky nakrájané zemiaky, kúsok čili papričky, zalejeme vodou, alebo lepšie vývarom a dusíme, kým zemiaky nezmäknú. Odstavíme zo sporáka, dochutíme soľou, čiernym korením a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Podávame s chlebom, alebo napríklad s pohánkovými krúpami.
Autor: Robo Papp